Přeskočit na obsah

Křížová cesta (Horní Čermná)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta
Křížová cesta na Mariánské Hoře u Horní Čermné
Křížová cesta na Mariánské Hoře u Horní Čermné
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta na Mariánské Hoře v obci Horní Čermná na Orlickoústecku se nachází přibližně 1,5 kilometru jihozápadně od obce.

Křížová cesta na Mariánské Hoře je tvořena čtrnácti zděnými výklenkovými kaplemi. Ty byly postaveny roku 1886 do půlkruhu před poutním kostelem Narození Panny Marie. Současně s jejich výstavbou byla vysázena dvojitá lipová alej. Křížová cesta byla zřízena nákladem 1.200 zl. a byla posvěcena 26. září 1886.

Roku 1995 byly kapličky zrekonstruovány dolnočermenskou farností nákladem 167.900 Kč.

Poutní místo

[editovat | editovat zdroj]

Roku 1857 byl na Mariánské Hoře postaven pískovcový sloupek s obrázkem Panny Marie Zellenské. Poblíž byla roku 1864 postavena kaple, která byla roku 1875 přestavěna na kostel. Z původní kaple zůstal presbytář. Světitelem byl bývalý čermenský farář, poté vikář Josef Tupec z České Třebové. Roku 1865 byl postaven malý patrový domek o čtyřech místnostech, ve kterém bydlel zakladatel a správce Mariánské Hory Leopold Fiala. Farnost roku 1872 přistavěla další domek, který byl roku 1876 zvýšen o patro a současně zde byla povolena hostinská koncese.

Oprava poutního místa proběhla v 90. letech 20. století. Lipové aleje byly ozdraveny a dosázeny roku 1996. Prořez probíhá od roku 2023. Pískovcový sloupek s obrázkem Panny Marie Zellenské je umístěn před hlavním oltářem.[1][2]

Související články

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]