Kyje (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tvrz v Kyjích
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapřed rokem 1386
Zánikpo roce 1622
Poloha
AdresaPraha 9 - Kyje, ČeskoČesko Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tvrz v Kyjích je zaniklé sídlo v Praze 9. Přesná lokace tvrze není známa, stála pravděpodobně v blízkosti kostela svatého Bartoloměje.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V Kyjích postavil pražský biskup Jan II. románský kostel svatého Bartoloměje v letech 1226-1236, kdy patřily Kyje pražskému arcibiskupství. Nacházel se zde také jeden manský dvůr s tvrzí, který držel roku 1386 Jan (Ješek) z Kyj, šafář na arcibiskupském dvoře. Po něm převzal dvůr s tvrzí roku 1403 jeho syn Otík, místopísař zemských desek, a připojil k němu další okolní statky.

Při husitských bouřích převzali Kyje Pražané a dvůr se dostal do držení Jana Prčka. Janova manželka Víta pak roku 1423 dvůr s tvrzí pronajala na šest let Martinu Šrámkovi a Martinu Rosenbergovi. Poté přešla tvrz do majetku císaře Zikmunda a ten jej dal v zástavu Starému Městu pražskému.

Již v polovině 16. století byla tvrz v Kyjích uváděna jako pustá. Roku 1587 koupil dvůr s pustou tvrzí od Adama Šťastného z Harasova Václav Robmháp ze Suché a následujícího roku ji prodal majiteli Dubče Adamu Zápskému ze Záp. Ten roku 1600 postoupil dvůr s tvrzí své manželce Marianě z Harasova, která jej spojila s další poddanskou usedlostí a založila dvůr nový. Vnuk Mariany Adam Zápský připojil poté Kyje k Dubči.

Poslední záznam o pusté tvrzi v Kyjích je z roku 1622; není známo místo, kde stála ani doba jejího zániku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HOLEC, František aj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Sv. 7, Praha a okolí. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1988. 221 s. S. 46
  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze království Českého. Díl patnáctý, [Kouřimsko, Vltavsko, J.-z. Boleslavsko]. 2., nezm. vyd. V Praze: Šolc a Šimáček, 1927, [i.e. 1938]. 340 s. Digitalizovaný titul. S. 206-207. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]