Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1982

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V kvalifikaci na Mistrovství světa ve fotbale 1982 se národní týmy ze šesti fotbalových konfederací ucházely o 22 postupových míst na závěrečný turnaj. Pořadatelské Španělsko spolu s obhájcem titulu - Argentinou měli účast na závěrečném turnaji jistou. Kvalifikace se účastnilo 109 zemí.

Region Počet místenek na finálovém turnaji
pro tento region
Počet účastníků kvalifikace
v tomto regionu
Afrika (CAF) 2 29
Asie (AFC) a Oceánie (OFC) 2 21
Evropa (UEFA) 14 (včetně pořadatelského Španělska) 33
Jižní Amerika (CONMEBOL) 4 (včetně Argentiny) 9
Severní, Střední Amerika a Karibik (CONCACAF) 2 15

Kvalifikační skupiny[editovat | editovat zdroj]

Celkem 103 týmů sehrálo alespoň jeden kvalifikační zápas. Sehráno jich bylo 306 a padlo v nich 797 branek (tj. 2,60 na zápas).

Afrika (CAF)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1982 (CAF).

(29 týmů bojujících o 2 místenky)

V africké kvalifikaci byly čtyři fáze hrané vyřazovacím systémem doma a venku. Nejlepší 4 týmy byly nasazeny přímo do druhé fáze, zatímco zbylých 24 účastníků začínalo v první fázi. Dva vítězové čtvrté fáze postoupili na závěrečný turnaj.

Asie (AFC) a Oceánie (OFC)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1982 (AFC a OFC).

(21 týmů bojujících o 2 místenky)

Po odhlášení Íránu se asijské a oceánské kvalifikace zúčastnilo pouze 20 týmů. V první fázi byli účastníci rozděleni do čtyř skupin podle geografických kritérií. Skupiny 1 a 2 měly pět účastníků, skupina 3 čtveřici týmů a skupina 4 šestici celků, která byla rozdělena do dvou podskupin, ze kterých postoupily první dva týmy do skupinového play off. Z každé ze skupin postoupil vítěz do finálové fáze, kde se čtveřice týmů utkala dvoukolově doma a venku o dvě postupová místa na závěrečný turnaj.

Evropa (UEFA)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1982 (UEFA).

(33 týmů bojujících o 13 místenek)

Celkem 33 týmů (včetně Izraele, který v té době nebyl členem UEFA), bylo rozlosováno do 7 skupin. Z toho bylo šest skupin pětičlenných a jedna tříčlenná. Ve skupinách se utkal každý s každým dvoukolově doma a venku. Z pětičlenných skupin postupovaly na MS první dva týmy, zatímco ze tříčlenné pouze její vítěz.

Jižní Amerika (CONMEBOL)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1982 (CONMEBOL).

(9 týmů bojujících o 3 místenky)

Devítka účastníků byla rozlosována do 3 skupin po 3 týmech. Ve skupinách se utkal každý s každým dvoukolově doma a venku. Vítězové skupin postoupili na MS.

Severní, Střední Amerika a Karibik (CONCACAF)[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Kvalifikace na Mistrovství světa ve fotbale 1982 (CONCACAF).

(15 týmů bojujících o 2 místenky)

Kvalifikace zóny CONCACAF se hrála v rámci Mistrovství Severní, Střední Ameriky a Karibiku 1981. V první fázi bylo 15 týmů rozděleno do tří skupin podle geografických kritérií. Severoamerické zóny se zúčastnily 3 týmy, které se utkaly dvoukolově každý s každým doma a venku. První dva týmy postoupily do finálové fáze. Ve středdoamerické zóně se pětice týmů utkala dvoukolově každý s každým doma a venku a první dva týmy postoupily do finálové fáze. V karibské zóně se nejprve dvojice nejníže nasazených týmů utkala v předkole hraném systémem doma a venku. Ve skupinové fázi byla šestice týmů rozlosována do dvou skupin po šesti, ve kterých se utkal každý s každým dvoukolově doma a venku. Vítězové obou skupin postoupila do finálové fáze. V ní se šestice týmů utkala jednokolově každý s každým na centralizovaném místě. První dva týmy postoupily na MS.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 1982 FIFA World Cup qualification na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]