Kuki Gallmannová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kuki Gallmann
Narození1. června 1943 (80 let)
Treviso
Povoláníspisovatelka, básnířka a ochránkyně životního prostředí
Tématapoezie, literatura a ochrana přírody
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Kuki Gallmannová (1. června 1943 Treviso) je italsko-keňská spisovatelka a ochránkyně přírody.

Život[editovat | editovat zdroj]

Gallmannová se narodila jako dcera italského spisovatele a horolezce Cina Boccazziho a vystudovala politologii v Padově. V roce 1972 ae odstěhovala se svým manželem a synem do Keni a později přijala keňské občanství. Rodina zakoupila velkou farmu na keňském pobřeží. V roce 1980 spisovatelce zemřel manžel při autonehodě a o tři roky později i syn po uštknutí hadem. V roce 1984 Gallmannová založila nadaci Gallmann Memorial Foundation, která usiluje o ochranu životního prostředí a zvířat v Keni. Svou farmu autorka přeměnila na přírodní rezervaci Laikipia Nature Conservancy o rozloze 400 km², kde provozuje ekoturistiku. Gallmannová žije se svou dcerou v Laikipii ve střední Keni.

Gallmannová se několikrát stala terčem útoků. 29. března 2017 jí vyhořel ranč Mukutan Retreat v parku Laikipia. Podezřelí jsou chovatelé dobytka, kteří v Keni mají konflikty s majiteli půdy. 23. dubna 2017 byla Gallmannová vážně zraněna střelou do břicha a byla letecky převezena do Nairobi. Pachatelé zůstali neznámí.

Gallmannová napsala několik knih, které byly přeloženy do 21 jazyků. Její autobiografie Snila jsem o Africe byla v roce 2000 zfilmována s Kim Basingerovou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kuki Gallmann na německé Wikipedii.