Koszarawa (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Koszarawa
Řeka Koszarawa v obci Przyborów
Řeka Koszarawa v obci Przyborów
Základní informace
Délka toku33,7 km
Plocha povodí64,3 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Koszarawa je horská řeka, pravý přítok řeky Soły v Polsku ve Slezském vojvodství v okrese Źywiec.[1] Její délka je 33,7 km, plocha povodí je 64,30 km².[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Prameny se nacházejí na západním svahu hory Jałowce (1113 m n. m.), další zdroje stékají ze severozápadních svahů průsmyku Przełęcz Sucha a severovýchodních svahů hory Lachów Groń (1045 m n. m.). Nejvýše položený zdroj je ve výšce kolem 1000 metrů. Nejdříve teče jako horský potok severozápadním směrem mezi hřbety Jałowce a Lachow Groń hlubokým údolím. Později se stáčí jihovýchodním směrem a protéká obcí Koszarawa. V obci Przyborów mění směr na severovýchod, protéká obcemi Mutne, Pewel Mała a Świnna. Uprostřed města Żywiec v nadmořské výšce 344 m n. m. se vlévá do řeky Soły.[1] Šířka koryta u ústí do řeky Śoly je více než dvacet metrů.

Koszarawa protéká územími gmin Koszarawa, Jeleśnia, Świnna a Żywiec. Z geografického hlediska koryto a povodí řeky se nachází ve třech mezoregionech. Od pramenů až po ústí potoka Przybyłka je to Beskid Makowski (Przedbabiogórské pásmo), od ústí potoka Przybyłka je to západní část Pawelského pásma. Řeka tvoří hranici mezi Beskidem Makowským a Beskidem Żywieckým a po opuštění hor vtéká do Żivecké kotliny. Povodí řeky Koszarawy zaujímá 18,2 % plochy povodí řeky Śoly a na něm se nachází Żywiecký přírodní park a šest přírodních rezervací: Gawroniec, Grapa, Pięć Kopców, Pilsko, Pod Rysianką a Romanka a další přírodní památky.[3] V řece žijí pstruzi, lipani, jelci, oukleje a další.[4][5][6]

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Největšími přítoky jsou:

  • z pravé strany: Pewlica
  • z levé strany: Bystra, Krzyżówka, Sopotnia (s 12 m vysokým vodopádem).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Koszarawa (rzeka) na polské Wikipedii.

  1. a b Rzeka Koszarawa - polska-org.pl. polska-org.pl [online]. [cit. 2020-06-22]. Dostupné online. 
  2. Marek Bodziony - strona Hydrologiczna Dziobaka. www.dziobak.pl [online]. [cit. 2020-06-23]. Dostupné online. 
  3. Charakterystyka hydrologiczno-hydrochemiczna zlewni rzeki Koszarawy. rebus.us.edu.pl [online]. [cit. 2020-06-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-24. 
  4. FlyFishing.pl - Wędkarstwo muchowe - Koszarawa. www.flyfishing.pl [online]. [cit. 2020-06-23]. Dostupné online. 
  5. Koszarawa | wędkarstwo i ryby wędkuje.pl. wedkuje.pl [online]. 2010-03-05 [cit. 2020-06-23]. Dostupné online. (polsky) 
  6. Rzeka Koszarawa - środkowy odcinek. Wędkarski Świat [online]. [cit. 2020-06-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]