Kosmodrom Kagošima

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kagošima
PolohaKjúšú, poloostrov Ósumi
JaponskoJaponsko Japonsko
Souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Start japonské rakety M-5 se satelitem Astro-E

Kosmodrom Kagošima Učú Sentá (jap. 鹿児島 宇宙 センター Kagošima Učú Sentá nebo přesněji 内之浦 宇宙 空間 観測所 Učinoura Učú Kúkan Kansokušo) je první japonský kosmodrom (symbol KS).

Zrod[editovat | editovat zdroj]

První z japonských kosmodromů se začal stavět v dubnu 1961 na popud Ústavu kosmických a leteckých věd ISAS při Tokijské univerzitě. Místo pro něj bylo zvoleno v prefektuře Kagošima na jižním cípu ostrova Kjúšú, poloostrov Ósumi, poblíž městečka Učinoura (proto je občas užíván alternativní název Učinoura Učú Sentá), na mořském břehu.[1] Oficiálně byl otevřen 9. prosince 1963.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Odstartovala odtud řada malých sondážních raket a došlo zde ke startu vůbec první japonské umělé družice Ósumi o váze 23 kg. Na orbitální dráhu kolem Země ji 11. února 1970 vynesla raketa Lambda-4S-5. Startovala odtud také řada raket třídy M. Střelecký sektor je orientován nad hladinu Tichého oceánu jihovýchodním směrem. Střediska, která dráhy družic sledují, jsou umístěna na vrcholcích okolních hor.

Omezení[editovat | editovat zdroj]

Hluk vyvolávaný startujícími raketami vzbuzoval často protesty obyvatel poměrně hustě osídleného kraje. To bylo jedním z důvodů, proč japonská kosmická organizace JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) začala o pár let později budovat nové Kosmické centrum Tanegašima. Na zdejším kosmodromu byl provoz omezen na menší, sondážní rakety. Nicméně v roce 2003 odtud startovala raketa M-5 s planetární sondou Hayabusa a v roce 2006 odtud startovalo dalších šest družic.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmodromy asijských zemí, s. 117. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]