Korunovace Karla Velikého

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Korunovace Karla Velikého
Základní informace
AutorRaffaelova dílna
Vznik15161517
TypFreska
Hnutívrcholná renesance
Vlastnosti
Mediumfreska
Šířka670 cm
Výška500 cm
Umístění
UmístěníApoštolský palác, VatikánVatikán Vatikán
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Korunovace Karla Velikého je obraz z dílny italského renesančního umělce Raffaela. Ačkoli je všeobecně přijímáno, že Raffael vytvořil kompozici, fresku pravděpodobně namaloval Giovan Francesco Penni.[1] Obraz byl součástí Raffaelovy zakázky na vyzdobení místností, které jsou nyní známé jako Stanze di Raffaello v Apoštolském paláci ve Vatikánu.[2] Obraz se nachází v místnosti, která byla pojmenována po Požáru v Borgu, Stanza dell'incendio del Borgo.

Obraz vyobrazuje korunovaci Karla Velikého na císaře Svaté říše římské papežem Lvem III. (papež v letech 795 až 816) na Štědrý večer roku 800. Za Karlem Velikým drží páže královskou korunu, kterou právě sundal, aby mohl přijmout tu císařskou.

Je docela pravděpodobné, že freska odkazuje na Boloňský konkordát, sjednaný mezi Svatým stolcem a Francouzským královstvím v roce 1515, protože Lev III. je zobrazován jako Lev X. a Karel Veliký jako František I.[3] Podle Giorgia Vasariho je páže držící královskou korunu portrétem dítěte Ippolita de' Medici.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Coronation of Charlemagne na anglické Wikipedii.

  1. SANZIO, Raffaello; JOANNIDES, Paul; RAPHAEL. The Drawings of Raphael: With a Complete Catalogue. [s.l.]: University of California Press 276 s. Dostupné online. ISBN 978-0-520-05087-7. (anglicky) Google-Books-ID: MsV1ZASkP0kC. 
  2. MÜNTZ, Eugène; ARMSTRONG, Walter. Raphael : his life, works and times. [s.l.]: London : Chapman and Hall 629 s. Dostupné online. 
  3. CROWE, Joseph Archer; CAVALCASELLE, Giovanni Battista. Raphael: His Life and Works: With Particular Reference to Recently Discovered Records, and an Exhaustive Study of Extant Drawings and Pictures. [s.l.]: J. Murray 626 s. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]