Konrád z Urachu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Konrád z Urachu, O.Cist.
Blahoslavený Konrád
Blahoslavený Konrád
opat a kardinál
Narozeníasi 1170
Bad Urach
Úmrtí30. září 1227
Bari
Svátek30. září
RodičeEgino IV. a Agnes von Zähringen
Místo pohřbeníKlášter Clairvaux
Státní občanstvíNěmecko
ŘádCisterciácký řád
Vyznáníkatolická církev
Úřadykardinál-biskup, generální opat cisterciáckého řádu
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributykardinálský klobouk, berla s dvojitým křížem
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavený Konrád z Urachu, O.Cist. (asi 1170, Bad Urach30. září 1227, Bari) byl německý cisterciák, později generální opat cisterciáckého řádu a kardinál-biskup. Podle legendy tradované v cisterciáckém řádu byl v roce 1227 zvolen papežem, volbu však nepřijal a umožnil zvolení Řehoře IX.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Bad Urachu v hraběcí rodině. V roce 1199 vstoupil do cisterciáckého opatství Villers. Jeho mladší bratr Berthold byl rovněž cisterciáckým mnichem. V roce 1209 se Konrád stal ve Villers opatem a o pět let později se stal opatem v Clairvaux. Roku 1217 se stal opatem v Cîteaux a zároveň generálním opatem celého cisterciáckého řádu (tyto dvě funkce byly po staletí vzájemně propojeny).

V roce 1219 Konráda jmenoval papež Honorius III. kardinálem-biskupem. V následujících letech působil jako papežský legát ve Francii a podílel se na potlačení katarského hnutí. Zároveň se snažil dozírat na řeholní disciplínu v klášterech a podporoval v tehdejší době vzniklé nové řády, například dominikány, či magdalenitky.

Podle cisterciácké legendy byl během konkláve v roce 1227 zvolen papežem, volbu však odmítl přijmout, protože se cítil nehoden takové důstojnosti. Následně se odebral do kláštera v Clairvaux, kde ještě téhož roku zemřel. V cisterciáckém řádu je uctíván jako blahoslavený a jeho liturgická památka se slaví ve výroční den jeho úmrtí - 30. září.

Atributy[editovat | editovat zdroj]

Atributem blahoslaveného Konráda je kardinálský klobouk a berla s dvojitým křížem. Zvláštností jsou některá jeho zobrazení (např. v klášteře v Oseku), na kterých je zobrazen jako mnich, který v temné noci čte knihu a svítí si k tomu plaménky, které vycházejí ze špiček prstů jeho ruky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]