Komunikace vědy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schematický přehled oboru a aktérů vědecké komunikace podle Carstena Könnekera

Komunikace vědy (anglicky Science communication) je praxe informování, vzdělávání a zvyšování povědomí o vědeckých tématech a výsledcích.

Vědečtí komunikátoři a obecenstvo jsou často nejednoznačně definováni a odbornost a úroveň vědeckých znalostí se u každé skupiny liší. Můžeme rozlišit dva typy vědecké komunikace: vnější komunikaci (obvykle prováděnou profesionálními vědci neprofesionálnímu publiku) a vnitřní vědeckou komunikaci (komunikace mezi odborníky z podobných nebo odlišných vědeckých prostředí). Příkladem vnitřní komunikace je vědecká komunikace a publikace ve vědeckých časopisech .

Vědecká komunikace může přinést podporu pro vědecký výzkum nebo vědecké studium a podpořit rozhodování založené na faktech, včetně politického a etického myšlení. Seriózní vědecká komunikace je zvláště důležitá při vyvracení dezinformací. Vědečtí komunikátoři mohou využívat různé formy zábavy a žánrů, včetně humoru, vyprávění příběhů a metafor.[1][2]

Kromě tradičních kanálů jako jsou konference a tiskové zprávy se s příchodem internetu prosazují také nové mediální formáty jako je Reddit, Facebook či Twitter. Dopad vědecké komunikace je možné také měřit, pro hodnocení ohlasu výsledu výzkumu (zejm. vědeckých článků) se používá tzv. altmetrika.[3] Altmetrické skóre měří například kolikrát byl odkaz na vědecký článek publikován na Facebooku, blogu či Twitteru.[4]

V českém prostředí se v roce 2020 uskutečnila konference zaměřená na komunikaci vědy[5] a koncept komunikace vědy začal být popularizován skupinou spolupracující s portálem Vědavýzkum.cz, která také vytvořila tematický web, kde o této problematice informuje.[6] V tomto roce vzniká také první tuzemská agentura zaměřená na PR vědy a komunikaci vědeckých výsledků.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Science Communication na anglické Wikipedii.

  1. (23 October 2009.) "Randy Olson – Don't Be Such a Scientist." Archivováno 27. 7. 2017 na Wayback Machine. (Includes podcast). Pointofinquiry.org. Accessed May 2012.
  2. Miller, Lulu (29 July 2008)."Tell Me a Story." (Includes podcast). Radiolab.org. Accessed May 2012.
  3. ResearchJobs.cz [online]. 2020-10-29 [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. 
  4. How is the Altmetric Attention Score calculated?. DS Metrics [online]. [cit. 2021-01-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-12-19. (anglicky) 
  5. VĚDAVÝZKUM.CZ. On-line konference Science Communication 2020. vedavyzkum.cz [online]. [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. 
  6. komunikacevedy.cz. www.komunikacevedy.cz [online]. [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. 
  7. VĚDAVÝZKUM.CZ. Eduard Petiška, Tomáš Gavlas: Scientometrická skóre nejsou jen čísla. Mohou prakticky pomoci. vedavyzkum.cz [online]. [cit. 2021-01-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]