Knight Rider

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Knight Rider
Logo seriálu
Logo seriálu
Základní informace
Žánrakční drama
NámětGlen A. Larson
HrajíDavid Hasselhoff
Edward Mulhare
Patricia McPherson
Rebecca Holden
Peter Parros
Původní dabingKITT: William Daniels
Skladatel znělkyStu Phillips
Don Peake
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy
Jazykangličtina
Počet řad4
Počet dílů90 (seznam dílů)
Obvyklá délka60 minut
Produkce a štáb
Výkonný
producent
Glen A. Larson
Robert Foster
LokaceUSA Kalifornie
HudbaStu Phillips
Produkční
společnost
Glen A. Larson Productions
MCA/Universal
DistributorUniversal Television
Premiérové vysílání
StaniceNBC
Formát zvukumono (později stereo)
Vysíláno26. září 1982 – 8. srpen 1986
Posloupnost
NásledujícíKnight Rider 2000
Knight Rider – Legenda se vrací
SouvisejícíTeam Knight Rider
Knight Rider na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Knight Rider je americký televizní seriál, který byl premiérově vysílán v letech 19821986 na televizi NBC. Hlavní postavu moderního „rytíře“, který bojuje proti zločinu po boku inteligentního automobilu KITTa ztvárnil David Hasselhoff jako Michael Knight. Seriál byl produkován Glennem A. Larsonem.

Synopse[editovat | editovat zdroj]

Michael Knight, černý stín letící do nebezpečného světa lidí. Michael Knight, neohrožený muž, který jak bájný rytíř stojí po boku nevinných, bezbranných a bezmocných ve světě zločinců pro které neplatí zákon.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

V pilotním díle nazvaném "Jako Fénix z popela" je mladý policista Michael Arthur Long zastřelen při pokusu dopadnout Tanyu Walkerovou, ženu ,která ho zradila. Díky tomu, že měl během války ve Vietnamu implantovanou titanovou destičku do hlavy, se kulka zastavila a místo hlavy zničila obličej. Michael byl v poušti zachráněn miliardářem Wiltonem Knightem, jehož lékař Michaelovi zhotovil nový obličej (David Hasselhoff). Umírající Wilton (hraje ho Richard Basehart) poté vysloví přání, aby Michael pokračoval v jeho práci. K tomu účelu jeho lidé sestrojili inteligentní automobil ovládaný mikročipy, který má umělou inteligenci. Jedná se o Knight Industries Two Thousand. Hlas mikroprocesoru se jmenuje KITT. Wilton ale Michaelovi zamlčí, že KITT měl svého předchůdce – byl jím KARR, prototyp, který chrání pouze sebe. Michael, který přijal nové příjmení – Knight se vydal po stopách kumpánů Tanyi a dosáhl své pomsty. Stal se členem Nadace a řidičem KITTa.

FLAG[editovat | editovat zdroj]

FLAG (Foundation for Law and Government) je soukromá nadace založená Wiltonem Knightem. Jejím úkolem je pomáhat zákonným složkám a spravedlnosti. Je to nezávislá společnost, která koná podle svého zájmu. Na její mise je vysílán Michael Knight se svým automobilem KITTem. KITT má na pohled podobu běžného Pontiacu Firebird Trans AM Cobra, ale ve skutečnosti dokáže mnoho věcí, které běžné vozy neumí. Např. skákat přes překážky, mluvit, umí se sám řídit apod. Nadace je řízená ředitelem Devonem Milesem (hraje Edward Mulhare), Angličanem, který byl přítelem a důvěrníkem Wiltona Knighta. Do týmu patří také půvabna kybernetička a mechanička Bonnie Barstowová (hraje ji Patricia McPherson), kterou ve 2.sérii nahradí April (hraje ji Rebecca Holdenová). Ve 4.sérii se připojí ještě RC3 (Reginald Cornelius III) kterého hraje Peter Parros. KITTovi svůj hlas propůjčil v originále William Daniels.

Michael Knight[editovat | editovat zdroj]

Michael Knight byl zvláštní typ hrdiny, moderní rytíř, který se vyhnul násilí v jakékoliv situaci a obecně se zdržel používání střelných zbraní. Ačkoli většina Knightových případů se odehrávala v jižní Kalifornii, kde měl FLAG hlavní stan, operace nebyly omezené pouze na toto místo. Mohl cestovat do jakékoliv části země, kde nastaly potíže; někdy dokonce křižoval hranice do Mexika. FLAG také měl zařízení v Las Vegas a Chicagu. Legální soudní pravomoc FLAGu, jakákoli, byla uvnitř Spojených států. Organizace také vlastnila kamion, nazvaný Semi, který sloužili jako mobilní kancelář a také nabízel technickou podporu pro KITTa.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]