Klubovna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klubovna Golf Clubu, Praha Motol, 1927
Klub dětí a mládeže v Adamově

Klubovna je prostora v budově, která slouží jako společenská místnost. Obvykle je určena pro pravidelné setkávání lidí se shodnými zájmy a potřebami.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Starším synonymem výrazu klubovna je spolková místnost[1] Spolkové místnosti byly v 19. století obvykle oddělené místnosti v hostincích, pronajímané spolkům.[2]

Výraz klub je používán jak pro vlastní spolek, tak pro prostory, kde se jeho členové scházejí (klubovny),[1] zejména v popisech zahraničního prostředí.

Užití klubovny[editovat | editovat zdroj]

Může se jednat o hlavní prostory nejen sportovního či společenského klubu, ale i sportovního oddílu, organizace pro práci s mládeží (např. pionýr nebo skautská organizace) či jiného občanského sdružení apod.

U některých spolků a občanských sdružení může klubovna někdy posloužit i jakožto provizorní kancelář nebo malý sklad.

Klubovna v umění[editovat | editovat zdroj]

Pojem klubovna, jako místo scházení a činnosti mládeže, zpopularizoval v českých podmínkách Jaroslav Foglar. Považoval klubovnu za základní podmínku pravidelné skautské činnosti.[3]

Populární je zejména klubovna fiktivních Rychlých šípů,[4] které se v ní ve Foglarových románech a komiksech scházely (např. v románu Stínadla se bouří).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Nový velký ilustrovaný slovník naučný: heslo Klub, s. 15 [online]. Praha: Gutenberg, 1931 [cit. 2021-06-20]. Dostupné online. 
  2. REZLER, Josef. Ze života průkopníků socialismu [online]. Praha: Svoboda, 1950 [cit. 2021-06-20]. Dostupné online. 
  3. Vlastní klubovna – pevný základ každého střediska! [online]. Skautská nadace Jaroslava Foglara [cit. 2020-07-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-07. 
  4. Rychlé šípy ztrácejí svou klubovnu [online]. Záhady.info, 2007-04-16 [cit. 2020-07-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-08. 

Související články[editovat | editovat zdroj]