Klement Wauver

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klement Wauver OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Vykonávané úřady a funkce
Zastávané úřady
Osobní údaje
Datum úmrtí18. duben 1760
Místo úmrtíKadaň
Povolánílektor filozofie a teologie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klement Wauver, někdy uváděný též jako Klementin, Kliment nebo Wauwer, byl františkán působící v české františkánské provincii v polovině 18. století. V pramenech je zaznamenán především jako učitel - lektor na klášterních františkánských studiích. V letech 1741–1745 byl jedním ze dvou lektorů filozofie na františkánské škole v Jindřichově Hradci.[1] Následně bratr Klement „povýšil“ na lektora teologie, kterou vyučoval v blíže neznámém konventu v roce 1748. Zápisky z jeho přednášek z morální teologie si tehdy pořídil františkánský student Jan Kapistrán Fuhrmann († 1788).[2] V nezjištěném období a klášteře byl Klement Wauver také místním představeným – kvardiánem.[3] Zemřel 18. dubna 1760 v Kadani.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Liber Memorabilium conventus Novodomensis, s. 171-173 - strojopisný přepis - Jihočeská vědecká knihovna, Zlatá Koruna, sign. 1 JH 54. Společníkem (druhým lektorem filozofie v klášteře) mu v letech 1741–1742 byl Anselm Knoflíček.
  2. Theologia moralis I. ex variis Aucthoribus breviter concinnata a M. V. P. Clementino Wauwer SS. Theologiae lectore … ad usum simplicem conscripta a P.J. Joanne Capistrano Fuhrman, 1748. Knihovna františkánů u P. Marie Sněžné v Praze. Prozatímní soupis rukopisů vrácených františkánům. Původně se rukopis nacházel v klášterní knihovně v Kadani se signaturou Z 26. Jan K. Fuhrmann studoval teologii i o rok dříve (1747), lektorem mu byl opět již zmíněný Anselm Knoflíček.
  3. Nekrologium české františkánské provincie, elektronický přepis.
  4. Nekrologium české františkánské provincie.