Klárus z Marmoutier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Klarus z Marmoutier
Saint Claire de Marmoutier
kněz, poustevník, mučedník
Narozeníasi 356
Gallia Aquitania
Úmrtíasi 396 (ve věku 39–40 let)
Opatství Marmoutier v (Tours)
Svátek8. listopadu
Místo pohřbenípůvodně Marmoutier, nyní Teplice
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství,
pravoslavná církev
PatronemClary-Aldringenové, benediktini, lázeňství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Tumba s ostatky sv. Klára

Svatý Klárus z Marmoutier (latinsky sanctus Clarus, francouzsky Saint Claire de Marmoutier, * asi 356, Tours, † asi 396 Tours) byl kněz a poustevník od opatství Marmoutier, žák sv. Martina z Tours. Známý je zejména ve Francii jako sv. Clarus (z Marmoutier) či sv. Clari z Dalmácie[1][2].

Katolíci i pravoslavní jej ctí jako světce a mučedníka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Podle legendy pocházel z urozené galské (franské) rodiny, usazené v Akvitánii, a doprovázel sv. Martina z Tours jako jeho žák. Přijal křest a stal se novicem v Marmoutier (Tours), kde sv. Martin založil svatyni. Odtud odešel do pustiny nedaleko Tours, kde založil poustevnu (eremitáž) a obýval ji společně s dalším mladým křesťanem Anatolem. Zemřel jako mučedník v pověsti světce. Uvedené informace o něm podal Sulpicius Severus, životopisec sv. Martina z Tours: Podle legendy Klarus odmítl odstoupit od křesťanské víry, a proto byl Římany umučen uvařením v oleji.[2]

Úcta a ostatky[editovat | editovat zdroj]

Poutní odznak sv. Klara

Podle římského martyrologia patří k patronům arcidiecéze v Tours a benediktinského opatství v Marmoutier.[3]. V Teplicích je patronem lázeňství[2] a svátosti manželství[zdroj⁠?]. Katolíci si ho připomínají 8. listopadu.

Jeho kompletní ostatky jsou uloženy v novodobé prosklené rakvi v kapli Svatého Kříže pravoslavného chrámu Povýšení sv. Kříže v Teplicích, v kapli Svatého Klára.[4] Ostatky daroval římský papež Urban VIII. (pontifikát 1623–1644) knížecímu biskupovi Johannu IV. Markovi z Aldringen, opatovi benediktinského opatství v Seckau pro teplické panství jeho příbuzných, rodiny Clary-Aldringenů. Pro Aldringeny je Clary rodovým patronem, jehož jméno všichni nosí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]