Klášter Madeleine de Traisnel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Madeleine de Traisnel
Budovy kláštera
Budovy kláštera
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
Místo11. obvod
UliceRue de Charonne
Souřadnice
Map
Odkazy
Kód památkyPA00086555
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Madeleine de Traisnel (francouzsky Couvent de la Madeleine de Traisnel) je bývalý klášter v Paříži. Nachází se v ulici Rue de Charonne č. 100 v 11. obvodu. Jeho budova je od roku 1990 chráněna jako historická památka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1142 založil kněz Gondri náboženskou komunitu v Traisnelu v Champagne. Během náboženských válek opustili duchovní původní region a v roce 1629 se usídlili v Melunu. Ale už v roce 1652 přesídlili do Paříže, kde zakoupili pozemek ma předměstí Saint-Antoine. Dne 20. dubna 1664 královna Anna Rakouská položila základní kámen kaple a věnovala 9000 liber na její stavbu. K významným podporovatelům a mecenášům kláštera patřil strážce královské pečeti Marc-René d'Argenson (16521721), který nechal postavit nové budovy a vyzdobit kapli. Stavbu vedl architekt Jean-Sylvain Cartaud.

V roce 1790 byl klášter zrušen a jeho budovy byly zkonfiskovány jako národní majetek. V roce 1801 zde vznikla přádelna firmy Richard-Lenoir, která sídlila i v protějším klášteru Bon-Secours.

Tři původní budovy ze 17. století zůstaly zachovány a jsou včetně sklepů od roku 1990 chráněny jako historická památka.

Odkaz v literatuře[editovat | editovat zdroj]

Klášter je zmíněn i v literatuře. Objevuje se v historickém románu Alexandra Dumase Rytíř Harmental z roku 1843 a také v románu Parfém: Příběh vraha německého spisovatele Patricka Süskinda, jehož hlavní hrdina Jean-Baptiste Grenouille v dětství procházel ulicí Rue de Charonne.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Couvent de la Madeleine de Traisnel na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]