Keglevićův palác (Varaždín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Keglevićův palác
Palača Keglević
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Keglevićův palác (chorvatsky Palača Keglević) se nachází v chorvatském městě Varaždín. Je kulturní památka, která je evidována v katalogu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-2943. Stojí na adrese Vladimira Nazora 14.

Stavba má podobu jednopatrového domu s nápadným vstupním portálem, je umístěn v jeho centrální části. Nad ní je umístěn balkon. Ve druhém patře se nachází (v podkroví) další místnosti. Nápadný je také volutový štít. Palác byl již od počátku realizován pro potřeby především bydlení. Jeho uspořádání odpovídá zvyklostem vrcholného baroka, resp. rokoka.

Palác byl přestavěn z staršího (nejspíše biskupského domu) v letech 17741775 z rozhodnutí Josipa Kegleviće, místního grófa. Stavitelem, který ji zrealizoval, byl Jakov Ebner.[1] Byla realizována záměrně mimo území tehdejšího města, díky tomu tak nevznikl řadový dům ale samostatný objekt, jehož součástí byla rozsáhlá zahrada a dvůr. Dnes se v budově nachází regionální sídlo Chorvatské akademie věd a umění[2] Budova byla v roce 2017 kompletně rekonstruována.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NA DANAŠNJI DAN 1775. palača Keglević adaptirana je u rokoko stilu. Varaždinski.net [online]. [cit. 2022-02-15]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  2. Palača Keglević- zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. varazdin.hr [online]. 2014-11-26 [cit. 2022-11-15]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  3. NOVO RUHO Uređeno pročelje najljepše rokoko građevine - palače Keglević. Varaždinski.net [online]. [cit. 2022-02-15]. Dostupné online. (chorvatsky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jelena Petković: Profana arhitektura grada Varaždina u 17. i 18. stoljeću (chorvatsky)