Katedrální hřbitov v Lomži

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrální hřbitov v Lomži
Lokalita
StátPolskoPolsko Polsko
ObecLomže
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrální hřbitov v Lomži, nebo Lomžská nekropole polsky Cmentarz Katedralny w Łomży nebo Łomżyńska nekropolia, je hřbitov a kulturní památka ve městě Łomża (Lomže) v okrese Łomża v Polsku. Nachází se také v geomorfologickém celku Międzyrzecze Łomżyńskie a v Podleském vojvodství.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Katedrální hřbitov v Lomži byl postaven v roce 1801 za tehdejšími hranicemi města jako nový římskokatolický hřbitov. Ve 30. letech 19. století k němu přibyla plocha pro evangelický hřbitov a počátkem 60. let 19. století také plocha pro pravoslavný hřbitov. Hranice mezi částmi hřbitova se měnily až splynuly a vznikl unikátní a historicky cenný hřbitovní komplex „Lomžská nekropole“, která je jedním z nejstarších novodobých hřbitovních komplexů v Polsku. Je zde více než 560 historických náhrobků, které se liší stylem (klasicismus, novoklasicismus, novogotika, eklekticismus a novorenesance), uměním i materiálem. Dne 26. listopadu 1985 byl hřbitov zapsán do seznamu kulturních památek Polska. Mezi významné památky patří také hřbitovní brána, kaple aj.[1][2][3]

K význačným osobnostem, pohřbeným na Katedrálním hřbitově v Lomži, patří Ryszard Bender, Jakub Waga či Feliks Bernatowicz.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Cmentarz Katedralny w Łomży / Łomża / Gmina M. Łomża / Powiat m. Łomża / Województwo Podlaskie / Ciekawe miejsca - Polskie cmentarze. polskie-cmentarze.pl [online]. [cit. 2023-01-12]. Dostupné online. 
  2. a b Cmentarz przy ulicy Kopernika - Polskie Towarzystwo Historyczne Oddział w Łomży. www.cmentarze.lomza.pl [online]. [cit. 2023-01-12]. Dostupné online. 
  3. a b Jeden z najstarszych cmentarzy w Polsce. Mały i nieco zapomniany. Jest tu ponad pół tysiąca zabytkowych nagrobków. wiadomosci.dziennik.pl [online]. 2016-11-01 [cit. 2023-01-12]. Dostupné online. (polsky)