Kašna manželství

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kašna manželství
Kašna manželství, stav 2021
Kašna manželství, stav 2021
Základní údaje
AutorJürgen Weber
Rok vzniku1984
Popis
Materiálmramor, bronz
Umístění
Umístěnípřed Bílou věží
StátNěmeckoNěmecko Německo
AdresaLudwigsplatz, Norimberk
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kašna manželství (německy Ehekarusell, popř. Ehebrunnen) či také Kašna Hanse Sachsa je novodobá kašna stojící před Bílou věží na náměstí Ludwigsplatz v německém středofranském městě Norimberk. Vznikla roku 1984 pod taktovkou brunšvického sochaře Jürgena Webera.[1] Jedná se o největší figurální kašnu 20. století v Evropě.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kašna byla zakázkou norimberské radnice, jež pomocí těla kašny chtěla vkusně zakrýt odvětrávací šachtu, ústící na náměstí Ludwigsplatz z útrob metra. Stavebně-uměleckým pojetím kašny byl pověřen sochař Jürgen Weber, který na jednotlivých částech kašny pracoval v letech 1977–1981. V roce 1984 byla kašna slavnostně odhalena, avšak ze strany místních novinářů a obyvatel se ozývaly ostře kritické hlasy, narážející na drastický koncept umělecké výzdoby a překročeného finančního budgetu na její zhotovení. Do pléna rozhořčené veřejné diskuze se kašna dostala znovu roku 1988, potom co byla představena další kašna z Weberovy dílny Loď bláznů.[3] Obě díla patří však k nejvýznamnějším počinům soudobého umění ve městě.[4]
I přestože v původních Weberových plánech měla být kašna obehnána mříží, v konečné zakázce od města instalace mříže chyběla. Kašna se z toho důvodu stala snadným cílem vandalů, kteří na ní zanechali četné stopy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Umělecká výzdoba kašny odkazuje na na protikladech postavenou báseň Das bittersüße eh'lich' Leben norimberského rodáka Hanse Sachse.[5] Šest bronzových soch v nadživotní velikosti alegoricky ztvárňuje turbulentní horskou dráhu manželského života – od prvních vášnivých chvil přes nespočetné hádky až po smrt. Na podestě kašny je umístěna plaketa s textem Sachsovy básně. Alegorická sousoší jsou zasazena do mramorové barokizující vodní nádrže.

Bronzové plastiky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ehekarussell na německé Wikipedii.

  1. Po stopách Norimberských kašen – Ehekarussell Brunnen. CK TEEway [online]. [cit. 2023-08-06]. Dostupné online. 
  2. Ehekarussell. Tourismus Nürnberg [online]. [cit. 2023-08-06]. Dostupné online. (německy) 
  3. HEJNA, Petr. Norimberk, město plné turistických atrakcí i míst spjatých s českými dějinami. Novinky.cz [online]. 2013-08-13 [cit. 2023-08-06]. Dostupné online. 
  4. KAMMERER, Christine. Nürnberg: Das Ehekarussell und Hans Sachs. www.christine-kammerer.de [online]. [cit. 2023-08-06]. Dostupné online. (německy) 
  5. WIEDEMANN, Andrea. Hans Sachs – Der Dichter der Reformation in Nürnberg: Ausstellung in der Stadtbibliothek Zentrum in Nürnberg. Bibliotheksforum Bayern. Roč. 2018, čís. 12, s. 98. Dostupné online [cit. 2023-08-06]. ISSN 0340-000X. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]