Křížová cesta (Klokoty)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky14167/3-4880 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Klokotech v Táboře se nachází v západní části města. Je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křížovou cestu tvoří čtrnáct kamenných kapliček s mělkou nikou. V nice je kovový reliéf s pašijovým výjevem.

Křížová cesta v poutním místě Klokoty byla založena benediktiny koncem 17. století. Uměle navršená skalka Kalvárie se třemi kříži v půli cesty od kostela k Dobré vodě je památkou na její barokní úpravu. Současná zastavení pocházejí z doby kolem roku 1866. Kapličky mají v nikách kovové reliéfy, dodatečně rustikálně polychromované. Křížová cesta začíná u východní brány do ambitů a lemuje starou táborskou poutní cestu. Vede kolem kaple svatého Jana Nepomuckého a poté se obratem vrací zpět k poutnímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie, založenému roku 1702. Obchází zprava kostel a hřbitov a na původní křížovou cestu alejí navazuje nad srázem nad Lužnicí a vede přes Kalvárii k Dobré vodě.

Poutní místo[editovat | editovat zdroj]

Cesta na Klokoty lemovaná památnou alejí

Stará poutní cesta vede z Tábora ulicí Klokotskou a odbočuje po schodech u vily Libuše do ulice Sady. Pod schody stojí kaplička svatého Jana Nepomuckého a o něco dále je při cestě skalka s pozůstatky mariánského obrazu. Cesta sestupuje pod sady s pozůstatky městského opevnění, překračuje lávku přes Tismenici a stoupá vzhůru ke kapli svatého Jana Nepomuckého. Odtud je cesta lemována zastaveními křížové cesty a vede okolo poutního areálu až ke kapli Panny Marie Klokotské zvané Dobrá voda. Celou cestu lemuje lipová alej z roku 1836.

Z Tábora vedly ke Klokotům dvě cesty, které se spojovaly u farního kostela. První z nich je popsaná poutní cesta, druhá začíná až za Bechyňskou branou a Tismenici u Ctiborova mlýna přechází přes kamenný mostek. Ke Klokotům vede starobylým úvozem a stojí při ní kaple svatého Antonína Paduánského. Na konci 15. století byl cíp pole mezi těmito poutními cestami nazýváno „Mezi cestami“.

Poutní tradici v Táboře dokládají četná provedení klokotského mariánského obrazu ve formě fresek, plastik nebo terakotových reliéfů na měšťanských domech. Mnohá z nich jsou dochována a restaurována. [2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 1958-05-03]. Identifikátor záznamu 124505 : křížová cesta. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Tábor – Klokoty: Klokotská alej.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]