Křížová cesta (Vlachovo Březí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky16541/3-3872 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta ve Vlachově Březí na Prachaticku se nachází na severozápadním okraji obce. Stoupá na Svatodušskou výšinu ke kostelíku svatého Ducha.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křížová cesta je tvořena čtrnácti zděnými výklenkovými kapličkami, ve kterých jsou obrazy s pašijovými výjevy od Jindřicha Bošky. Součástí poutního místa jsou též tři kříže Kalvárie a Boží hrob.

Křížová cesta byla postavena roku 1853 na náklad obce z iniciativy purkmistra Jana Tischlera a děkana P. E. Achwitze se svolením knížete Františka Josefa Dietrichsteina. Stavba kapliček byla zadána zednickému mistrovi Jakubu Bursovi. Architektonické řešení je dílem stavitele Josefa Mosera z Prachatic.[1] Původní obrazy utrpení Ježíše Krista maloval František Mikule z Jinína u Strakonic, obnovení zhotovili malbou na plechu místní malíři František Matoušek, lidový umělec Jindřich Boška a Jan Boška. Sochu těla Kristova v Božím hrobě vyřezal samouk Matěj Kubašta, jeden z obou bratří řezbářů, hluchoněmý z Podedvorského mlýna.[2][3]

Porost v okolí křížové cesty byl obnoven roku 2015.

Křížová cesta je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FIBICH, Ondřej. Jakub Bursa a jihočeská venkovská architektura. 2. vyd. České Budějovice: [s.n.], 2015. 303 s. ISBN 978-80-85033-59-5, ISBN 80-85033-59-3. S. 214. 
  2. Obec Vlachovo Březí: Křížová cesta. Archivováno 2. 4. 2019 na Wayback Machine.
  3. Farnost Vlachovo Březí: Křížová cesta.
  4. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 1958-05-03]. Identifikátor záznamu 127103 : křížová cesta. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]