Křížová cesta (Lutová)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky41666/3-2014 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Lutové na Třeboňsku se nachází v severozápadní části obce na hřbitově u kostela Všech Svatých. Je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zastavení křížové cesty v Lutové

Křížová cesta původně vedla z Lutové k poutnímu kostelu Narození Panny Marie severozápadně od obce. Tvořilo ji čtrnáct barokních žulových sloupků z 2. poloviny 18. století. Po zrušení kostela byly sloupky přemístěny na lutovský hřbitov. Dochovaných sloupků je třináct a jsou bez obrázků.

Kostel narození Panny Marie[editovat | editovat zdroj]

Kostel nechal roku 1666 vystavět tehdejší majitel chlumeckého panství Adam Pavel Slavata jako poděkování Panně Marii za záchranu života. Za Josefa II. byl kostel zrušen a stavební materiál byl rozebírán. Odstřel západní stěny kostela se nezdařil a tak zůstala stát.

Tento kostel-zřícenina je významné poutní místo. Římskokatolická farnost Chlum u Třeboně udržuje poutní tradici a jednou ročně se v prostoru před zříceninou scházejí poutníci při mši svaté.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 1958-05-03]. Identifikátor záznamu 153787 : hřbitov, z toho jen: křížová cesta a boží muka. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Třeboňsko - Kostel Narození P. Marie - zřícenina u Lutové. Marie Košinová, 29.01.2015.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]