Křížová cesta (Dolní Lánov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křížová cesta, Dolní Lánov
Základní informace
Lokalizace
Souřadnice
Map
Kód památky18007/6-3456 (PkMISSezObrWD) (součást památky kostel svatého Jakuba Většího)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křížová cesta v Dolním Lánově na Trutnovsku se nachází v jižní části obce na hřbitově. Spolu s kostelem je chráněna jako nemovitá Kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Křížová cesta má čtrnáct zastavení umístěných v ohradní zdi hřbitova u kostela Svatého Jakuba Většího. Jedná se o kamenné výklenkové kapličky, výklenek pro pašijový výjev od stříšky odděluje římsa. Kapličky jsou bez obrázků.[2] Křížová cesta byla založena roku 1741 a financována z výtěžku obecní sbírky.[3]

Kostel svatého Jakuba[editovat | editovat zdroj]

Původní stavba byla postavena v letech 1511–1518 jako utrakvistická kaple se samostatně stojící zvonicí, která sloužila jako malá pohřební svatyně. V letech 1599 a 1603 byla kaple rozšířena podle plánů stavitele Carla Valmadiho na trojlodní luteránský kostel s polygonálním presbytářem. Zvonice na jižní straně byla přestavěna na věž a zvýšena na dvě patra, v severní části kostela vznikla sakristie a hraběcí oratoř, valenou klenbu zdobily lunety. Valmadi i zde uplatnil obíhající lunetovou římsu kolem celé stavby.

Z původní stavby se dochovaly pozdně gotické kamenné reliéfy, zazděné v plášti věže.[4][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 1958-05-03]. Identifikátor záznamu 128685 : kostel sv. Jakuba Většího. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Královéhradecký kraj: Kostel sv. Jakuba, Dolní Lánov. Oddělení regionálního rozvoje KÚ Královéhradeckého kraje, Hradec Králové.
  3. Zirm, Roland. Die Kleine Elbetal Niederlangenau im Riesengebirge Sudetenland. Band 1. Marktoberdorf : Heimatkreis Hohenelbe/Riesengebirge e.V., 2002. 548 s., 2 mapky vol. S. 336, bod 1.
  4. KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ. Církevní a židovské památky [online]. 2015 [cit. 2016-03-13]. S. 15. Dostupné online. 
  5. VIKARIÁT JILEMNICE. Filiální kostel sv. Jakuba Staršího, apoštola [online]. 2009 [cit. 2016-03-13]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]