Königswarte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Königswarte
Rozhledna a vysílač na vrcholu
Rozhledna a vysílač na vrcholu

Vrchol344 m n. m.
Prominence85 m
Izolace5,3 km → Hundsheimer Berg
Poloha
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříMalé Karpaty
Souřadnice
Königswarte
Königswarte
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Königswarte (německy Královská vyhlídka) (344 m n. m.) je nejvýchodnější kopec Rakouska. Leží v Malých Karpatech, necelé 3 km od slovensko-rakouské státní hranice, zhruba mezi obcemi Wolfsthal, Berg a Edelstal. Je dobře viditelný z Petržalky, kde tvoří přirozenou dominantu při pohledu na západ.

Přístup a okolí[editovat | editovat zdroj]

Vyhlídková věž

Na vrchol vedou turistické stezky ze 4 směrů. Téměř na vrcholu stojí 22,7 metrů vysoká rozhledna postavená v roce 2001 z laminovaného dřeva.[1] V lese na sever od vrcholu a asi o 120 metrů níže se nachází zřícenina hradu Pottenburg.

Na severovýchodní straně kopce je obora pro daňky.

Asi 1,2km západo-jihozápadně se nachází 298 metrů vysoký kopec Hindlerberg.

Odposlouchávací stanice[editovat | editovat zdroj]

Výhled z rozhledny směrem na východ (2014)
Výhled z rozhledny směrem na východ (2008)

Blízko vrcholu na východní straně kopce v těsné blízkosti nové rozhledny stojí trvalá odposlouchávací stanice vojenské zahraniční zpravodajské služby ministerstva obrany Rakouska, budovaná a průběžně modernizovaná od roku 1958 ve spolupráci s armádou USA. Stanice je určena pro odposlech, zpracování a vyhodnocování vzdálené radiové komunikace a jiných elektronických signálů.

Vojensky neutrální Rakousko se v době studené války zaměřovalo na sběr informací od svých východoevropských sousedů: Slovensko (Československo), Maďarsko, Jugoslávie, Rumunsko a Zakarpatská Ukrajina (Sovětský svaz). Jako nejvýchodnější kopec Rakouska a celé tehdejší západní Evropy měla Königswarte strategicky mimořádně výhodnou polohu s výhledem a pokrytím celé Panonské nížiny až ke Karpatům a Dinárským horám, včetně případných přeslechů přes tato pohoří.

Po roce 2008 byly nainstalovány 2 velké parabolické antény o průměru téměř 10 metrů nasměrované k odposlechu satelitů na nejvýchodnějších pozicích geostacionální oběžné dráhy. Tyto satelity se pozorovateli jeví jako by byly pevně a nehybně umístěné těsně nad horizontem zhruba jihovýchodním směrem od místa příjmu. Díky otevřené nížinné krajině bez kopců není jejich přímá viditelnost znemožněna nebo zhoršena. Příjem těchto satelitů na jiných – západněji umístěných – stanicích jako například v německém Bad Aiblingu není možný, protože satelity jsou již za horizontem, případně síla signálu jejich vyzařovacích svazků (ať už navržených nebo neplánovaných parazitních přesahů) je v místě příjmu pod minimální technicky nezbytně nutnou úrovní.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Hindlerberg na slovenské Wikipedii a Königswarte na německé Wikipedii.

  1. Aussichtsturm auf der Königswarte in Berg [online]. APA-OTS, 2001-10-11 [cit. 2018-11-29]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Túra Na Königswarte na Hiking.sk
  • MÖCHEL, Erich. Satellitenspionagestation Königswarte [online]. FM4, 2014-07-06 [cit. 2018-11-30]. Dostupné online. (německy) 
  • MÖCHEL, Erich. Das unterirdische Datencenter der Königswarte [online]. FM4, 2014-07-29 [cit. 2018-11-30]. Dostupné online. (německy) 
  • MÖCHEL, Erich. Daten von der Königswarte für NSA-Projekt [online]. FM4, 2016-01-16 [cit. 2018-11-30]. Dostupné online. (německy) 
  • LACKNER, Herbert. Heeresnachrichtenamt: Was die US-Geheimdienste absaugen [online]. PROFIL.at, 2013-07-16 [cit. 2018-11-30]. Dostupné online. (německy)