Jutský kůň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jutský kůň
Jutský kůň
Jutský kůň
Základní informace
Země původuDánskoDánsko Dánsko
Směr užitkovostipracovní plemeno
Tělesná charakteristika
Hmotnost650 – 800 kg
Výška †153 – 163 cm
Barvanejčastěji kaštanová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Jutský kůň (dánsky Den jyske hest), zvaný též Jutland, je tažný chladnokrevník původem z Dánska. Je pojmenován po Jutském poloostrově, jenž tvoří hlavní pevninskou část Dánska. První písemné záznamy o tomto plemeni pocházejí z 12. století, kdy býval Jutland oblíbeným válečným koněm.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tento většinou tmavý ryzák se světlou hřívou a ohonem je podobný britskému Suffolskému koni, s nímž je možná příbuzný.[1] V kohoutku měří obvykle mezi 153 až 163 cm, má těžkou hlavu a svalnatý, vysoko nasazený krk, hluboký hrudník, krátký hřbet a svalnatá záda.[2] Nohy jsou krátké, silné, s bohatými rousy, kopyta velká a plochá.[1]

Použití[editovat | editovat zdroj]

Jutland byl původně vyšlechtěn pro práci v zemědělství. Dnes se s ním můžeme v omezeném množství setkat především na výstavách, při tahání nákladu ve městech nebo i při práci v zemědělství. Nejznámější příslušníky tohoto plemene "zaměstnává" dánský pivovar Carlsberg, kde slouží k rozvážce piva po dánském hlavním městě Kodani a k předváděcím jízdám.

Jutští koně táhnoucí vůz pivovaru Carlsberg ulicemi Kodaně

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b http://www.horses-online.cz/index.php?mmi=2&smi=181&bmi=J
  2. Archivovaná kopie. plemena-koni.cyberserver.cz [online]. [cit. 2011-12-03]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-13. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]