Justiční kandidát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Justiční kandidát je v České republice právník, absolvent právnické fakulty, který se praxí u soudu připravuje na jmenování soudcem.

Justiční kandidát od roku 2022 nahradil dosavadní institut justičního čekatele. Zatímco justiční čekatel se připravoval na složení odborné justiční zkoušky a jeho praxe trvala alespoň tři roky, justiční kandidát ji má již složenou a jeho odborná příprava trvá jeden rok. Poté se může zúčastnit výběrového řízení na funkci soudce.

Výběrové řízení[editovat | editovat zdroj]

Justičním kandidátem se může stát jen ten, kdo splňuje tyto předpoklady:[1]

Zájemce o přijetí do přípravné služby justičních kandidátů musí podle vyhlášky č. 516/2021 Sb. nejdříve projít vstupním písemným testem, v němž se ověřují základní odborné znalosti uchazeče a který organizuje Justiční akademie, a být také zaregistrován do centrální evidence u ministerstva spravedlnosti. Vlastní výběrové řízení vyhlašuje předseda krajského soudu po projednání s ministerstvem spravedlnosti podle očekávané potřeby obsazení volných míst v obvodu daného krajského soudu a zahrnuje další písemný test (místo tohoto testu je možné jako nutné kritérium stanovit určitý počet bodů ze vstupního testu) a pohovor před komisí příslušného krajského soudu, v němž se celkově hodnotí předpoklady pro výkon přípravné služby justičního kandidáta. Podle jejího návrhu pak předseda krajského soudu definitivně rozhodne o přijetí či nepřijetí uchazeče do přípravné služby justičního kandidáta.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. § 113 odst. 1 ve spojení s § 60 zákona č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích)