Jitka Zvirocká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jitka Zvirocká
Narození2. září 1941
Úmrtí11. ledna 2014 (ve věku 72 let)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Studio Hostivař
Studio Moskva Otesánek

Jitka Zvirocká (2. září 194111. ledna 2014) byla ruchařka, žákyně a později spolupracovnice a následnice Bohumíra Brunclíka, průkopníka a zakladatele ruchové skupiny pro československou filmovou tvorbu.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po vystudování akademie[ujasnit] nastoupila do úřadu jako účetní, ale práce ji neuspokojovala a tak uvítala pozvání od zvukaře Lenocha, který jí nabídl možnost naučit se novému řemeslu – ruchařka. V ruchové skupině působila od roku 1969. V roce 1978 převzala vedení ruchové skupiny, která je podle jejího zakladatele nazývána Brunclíci. Toto označení zahrnuje i veškeré postsynchronně vytvářené zvukové efekty.[1]

Její práce obsahuje nespočet vyrobených zvuků jak pro filmy zahraniční (dabing), tak pro celou řadu československých filmových titulů, vyráběných nejprve v Hostivařském, Zlínském a Barrandovském ruchovém studiu a později také v řadě soukromých postprodukčních zvukových studií. Mezi nejzajímavější práce patřily filmy Jana Švankmajera,[2] který s ruchovou složkou počítá do svých filmů bez výjimky a jeho filmy tak pod rukama ruchařů ožívají od doby, kdy jimi nahradil hudební akcenty Zdeňka Lišky.

Mezi její dlouholeté spolupracovníky z oblasti mistrů zvuku patřil Ing. Ivo Špalj, jeden ze zakladatelů ruchového studia II Moskva v Barrandovských atelierech, které je doposud funkční a jedno z největších v Evropě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jitka Zvirocká [online]. 2012-02-26 [cit. 2015-03-09]. Dostupné online. 
  2. MENDOZA, Valerio. Pineapples, Švankmajer & Caracas… [online]. Bolero para surfear en Moravia, 2013-09-23 [cit. 2015-03-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]