Jingpo Lacus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jingpo Lacus
Jingpo Lacus ve falešných barvách na obrázku, který zachycuje část severního pólu Titanu. V levém horním rohu obrázku se nachází část Kraken Mare.
Jingpo Lacus ve falešných barvách na obrázku, který zachycuje část severního pólu Titanu. V levém horním rohu obrázku se nachází část Kraken Mare.
Poloha73° N, 336° W
Útvarjezero
Rozměr240 x 80 kilometrů

Jingpo Lacus je jezero na Saturnově měsíci Titanu, nacházející se na severní polokouli. Svou velikostí je podobné Ontario Lacus[1], a spolu s dalšími třemi (Kraken Mare, Ligeia Mare a Punga Mare) patří mezi pět největších těles tvořených kapalinami na Titanu. Skládá se z tekutých uhlovodíků, především metanu a etanu. Leží na západ od většího Kraken Mare a měří na délku zhruba 240 kilometrů, zhruba stejně, jako pozemské Oněžské jezero. Je pojmenováno podle jezera Jingpo v Číně.

Zrcadlový odraz paprsků[editovat | editovat zdroj]

8. července 2009 zpozoroval vizuální infračervený mapovací spektrometr sondy Cassini zrcadlový odraz v pásmu 5 mikrometrů na jezeře Jingpo Lacus, konkrétně v oblasti 71° severní šířky a 337° západní délky.[2]) Odrazy ukázaly hladký, zrcadlovitý povrch, takže toto pozorování potvrdilo přítomnost velkého kapalného tělesa, které předpovědělo radarové snímkování. Pozorování bylo provedeno krátce poté, co se severní polární oblast vymanila z patnáct let dlouhé zimní tmy.[3]

Gallerie[editovat | editovat zdroj]

Složenina radarových snímků (nahoře) a obrázků pořízených ve viditelném/infračerveném spektru ukazuje severní polární oblast Titanu. Jezera a moře jsou obtažena modrou linkou (Kraken Mare dole, Ligeia Mare vpravo, Jingpo Lacus ve středu a Punga Mare vpravo nahoře.
Zrcadlový odraz na jezeře Jingpo Lacus pozorovaný sondou Cassini 8. července 2009

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jingpo Mare na anglické Wikipedii.

  1. Titan lacūs [online]. Gazetteer of Planetary Nomenclature [cit. 2012-03-17]. Dostupné online. 
  2. COOK, Jia-Rui C. Glint of Sunlight Confirms Liquid in Northern Lake District of Titan [online]. NASA, 2009-12-17. Dostupné v archivu. 
  3. LAKDAWALLA, Emily. The Planetary Society, 2009-12-17 [cit. 2009-12-17]. Dostupné v archivu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]