Přeskočit na obsah

Jicchak Luria

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jicchak Luria
Narození1534
Jeruzalém
Úmrtí25. července 1572 (ve věku 37–38 let)
Safed
Místo pohřbeníStarý hřbitov v Safedu
Povolánírabín
Nábož. vyznáníjudaismus
PodpisJicchak Luria – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jicchak ben Šlomo Luria (hebrejsky: יִצְחָק בן שלמה לוּרְיָא אשכנז), někdy též uváděn jako Izák Luria, někdy s přídomkem Aškenazi, znám též jako Ari, Ari ha-Kadoš nebo Arizal (asi 1534, Jeruzalém25. července 1572, Safed) byl židovský kabalista, zakladatel tzv. luriánské kabaly.

Jeho otec pocházel pravděpodobně z Polska nebo Německa, proto získal přídomek Aškenazi. Matka byla Sefardka.[1] Dětství prožil v egyptské Káhiře, kde se seznámil s kabalou. Zohar si přečetl ve 22 letech. Okolo roku 1570 odešel do Safedu, kde byla nejvýznamnější kabalistická škola, a kde ho vyučoval její zakladatel Moše Cordover. Luria vyvinul později osobité pojetí kabaly, které nezachytil písemně, ale učinil tak jeden z jeho žáků Chajim Vital. Soubor těchto textů byl nazván Ec chajim (Strom života). Dlouho byl znám jen v safedském okruhu, ale roku 1772 se dostal do Evropy.

Nově uchopil teorii tzv. sefír (sefirot) a propojil ji s novým pojmem, který zavedl: cimcum (stažení, míněno je stažení Boha z nižších sefír, z hmotného světa). Rozvinul též učení o prvním člověku Adamu Kadmonovi a o tajemné "kosmické katastrofě" švirat kelim (rozbití nádob), která uvěznila boží světlo v materiálním světě. Úkolem kabalisty je podle Lurii toto světlo z hmoty osvobodit.[2] Pojmy tikun (porušení světa) a gilgul (stěhování duší) kabalu velmi přiblížil východnímu konceptu reinkarnace. Věnoval se i otázkám mesiánským, tyto pasáže měly později vliv na sabatiánské hnutí a chasidismus.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FINE, Lawrence. Physician of the Soul, Healer of the Cosmos: Isaac Luria and his Kabbalistic Fellowship. [s.l.]: Stanford University Press 508 s. Dostupné online. ISBN 978-0-8047-4826-1. (anglicky) Google-Books-ID: B2o8vqvrQOcC. 
  2. ŽONCA, Milan. Kabala - mystika v módě (I.). Plus [online]. Český rozhlas, 2006-01-02 [cit. 2024-06-21]. Dostupné online. 
  3. NOSEK, Bedřich. Luria, Jicchak ben Šlomo (JKI-J) – Religionistická encyklopedie. Rg-encyklopedie.soc.cas.cz [online]. [cit. 2024-06-21]. Dostupné online.