Jiří Svoboda (fyzik)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
RNDr. Jiří Svoboda, CSc. DSc.
Narození9. února 1958 (66 let)
Československo
BydlištěBrno
Občanstvíčeské
Povolánífyzik
ZaměstnavatelÚstav fyziky materiálů Akademie věd České republiky
ChoťJindřiška Svobodová
DětiMarta Kovářová
Štěpán Svoboda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

RNDr. Jiří Svoboda, CSc., DSc. (* 9. února 1958, Brno) vystudoval fyziku pevných látek na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. V Ústavu fyziky materiálů Akademie věd ČR se zabývá termodynamickým modelováním transportních jevů a vývojem mikrostruktury v pevných látkách.[1]

Odborné působení[editovat | editovat zdroj]

Jakožto etablovaný materiálový fyzik vyvíjí s kolegy slitinu budoucnosti, která má odolat extrémně vysokým teplotám. U příležitosti oslav 100. výročí Německé společnosti pro vědu o materiálech mu byla v roce 2019 udělena Pamětní medaile Gustava Tammanna. Tato medaile vyznamenává pouze jednou ročně jednoho vedoucího vědeckovýzkumné skupiny v oblasti materiálových věd a inženýrství, který přispěl do této oblasti mimořádným způsobem v podobě dalekosáhlého konceptu vědeckého výzkumu nebo technického rozvoje.

Další aktivity[editovat | editovat zdroj]

Ve svém volném čase se již desítky let zabývá efektivním řešením klimatické krize a navrhuje a staví pasivní domy dle vlastního konceptu, který nazval optimalizmus.[2] V roce 2023 společně se svou dcerou Martou Kovářovou dokončil filmový dokument Jiříkovo vidění, který sleduje misi Jiřího a jeho dcery Marty při prosazování jednotné globální uhlíkové daně a 100% dividendy na záchranu planety.

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • Marta Kovářová, Jiří Svoboda: Jak přimět slepici, aby začala snášet kachní vejce (nakladatelství Togga)[3]

Film[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Svoboda Jiří. Časopis Vesmír [online]. [cit. 2024-02-22]. Dostupné online. 
  2. EKOLIST, Jan Stejskal. Jiří Svoboda: Zaveďme uhlíkovou daň!. Ekolist.cz [online]. 2008-12-09 [cit. 2024-02-22]. Dostupné online. 
  3. TOGGA, Knihy. Jiříkovo vidění | Jak přimět slepici, aby začala snášet kachní vejce - Jiří Svoboda, Marta Kovářová. togga.cz [online]. [cit. 2024-02-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]