Jiří Kabát (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pater
Jiří Kabát, CSsR
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
Institutredemptoristé
Svěcení
Kněžské svěcení20. června 1948 Praha
Osobní údaje
Datum narození28. října 1923
Místo narozeníVilasova Lhota
Datum úmrtí18. listopadu 1990 (ve věku 67 let)
Místo pohřbeníPříbram
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Kabát (28. října 1923 Vilasova Lhota18. listopadu 1990) byl český katolický kněz, člen kongregace redemptoristů a politický vězeň komunistické totality.

Začátky pastorace[editovat | editovat zdroj]

Ke kněžství studoval v semináři redemptoristů[1] v Obořišti. Na kněze byl vysvěcený 20. června 1948 v Praze. Po roce 1950 byl přijat do duchovní správy v Lounech. Od 1. července 1956 byl duchovním správcem v Rychnově u Děčína, Merbolticích a Verneřicích. V roce 1957 byl odsouzen Lidovým (okresním) soudem v Děčíně zřejmě za údajný morální delikt k jednomu a půl roku odnětí svobody.[2] Od roku 1969 byl administrátorem v Liběšicích u Žatce a jako administrátor excurrendo farností Hradiště a Nečemice. V roce 1973 byl uvězněn pro podezření ze zpronevěry státních peněz. Byl soudem osvobozen, ale musel přejít na jinou faru v severních Čechách. V roce 1977 spravuje pouze Liběšice u Žatce, z administrace farností excurrendo byl uvolněn. V roce 1978 administruje Jílové u Děčína a excurrendo Javory, Krásný Les, Libouchec, Petrovice, Tisá a Čermná.

Pod dohledem Státní bezpečnosti[editovat | editovat zdroj]

Státní bezpečnost, která ho pozorně sledovala již v 50. letech 20. století, však o něho stále jeví zájem, a tak 6. září 1988 podal kpt. Vojtěch Tureček, zástupce náčelníka O StB Teplice, návrh na zahájení akce (SPO) ŘÍMAN.[3] Kabát v té době působil v Teplicích II-Trnovanech. Důvodem k „rozpracování“ byla jeho, režimu nepohodlná, aktivita (byl např. iniciátorem několika zájezdů na různé církevní akce), jeho záporný postoj k Sdružení katolických duchovních Pacem in terris a zorganizování podpisové kampaně na podporu kardinála Tomáška počátkem roku 1988, ke které se připojilo více než 500 občanů. V akci ŘÍMAN byli úkolováni kandidát tajné spolupráce VRÁTNÝ a důvěrník VIKÁŘ. Dne 7. prosince 1989 byla na návrh por. Jiřího Doležala, SR O StB Teplice akce „na základě současné operativní situace“ ukončena.[4]

Závěr života[editovat | editovat zdroj]

0d 1. července 1987 byl administrátorem farního úřadu v Teplicích-Trnovanech a excurrendo farnosti Modlany. Zde sloužil do roku 1990. V osobním životě byl velmi skromný a využíval času k překladům z němčiny, zvláště knihy Carlo Carreta. Poslední místo v pastoraci přijal v Kadani, ale to se již objevila choroba, která pokračovala. Zemřel 18. listopadu 1990. Pohřben byl v Příbrami mezi spolubratry redemptoristy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archiv redemptoristů Svatá Hora, Příbram (ARSH): Deník (autor zřejmě Jiří Kabát)
  2. Vlček, V.: c. d. , s. 312.
  3. StB: r. č. 26 526 Ústí n. L.
  4. AMV, a. č. T-2 102 MV.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]