Jenny de Vassonová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jenny de Vassonová
Narození20. srpna 1872
La Châtre
Úmrtí15. února 1920 (ve věku 47 let)
Fougerolles
Povolánífotografka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jenny Marie Nannecy Girard de Vassonová (nepřechýleně Jenny de Vasson; 20. srpna 1872, La Châtre – 15. února 1920, Fougerolles) byla jednou z prvních významných fotografek ve Francii. Během své relativně krátké kariéry vytvořila přes 5000 snímků.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Girard de Vassons byla rodina vyšší třídy, původem z provincie Berry. Její otec byl smírčí soudce a mezi přáteli jejích rodičů bylo několik kreativních umělců, včetně spisovatelky George Sandové. Jenny de Vassonová zpočátku studovala kresbu u malíře Bernarda Naudina, který zůstal jejím celoživotním přítelem, i když umění se nikdy nestalo víc než koníčkem. Poprvé se začala zajímat o fotografii v roce 1899 a zřídila si doma malou laboratoř. Během následujících let hodně cestovala po Francii a Evropě a z každé cesty se vracela s velkou sbírkou fotografií.

Po vypuknutí první světové války se ona a její rodina uchýlili do Berry, kde se zaměřila na fotografování vesničanů. Fotografování vždy považovala za příjemnou vášeň pro své přátele a rodinu, spíše než za vědomý umělecký proces. Zemřela jako svobodná ve věku sedmačtyřiceti let na srdeční chorobu.

Ve své závěti požadovala, aby všechny její spisy, kresby a vše, co by mohlo souviset s uměleckou činností, byly po její smrti zničeny. Opomněla zmínit své fotografie, protože je považovala za vzpomínky, nikoli za kreativní díla. Velké množství bylo zničeno během druhé světové války, když dům jejích rodičů ve Versailles byl vydrancován.

Ty, které přežily, přibližně 5 000 skleněných desek, alb a tisků, byly uloženy ve skříních v rodinném domě ve Fougerolles, který byl kdysi součástí Kláštera Varennes. Objevil je na počátku 80. let fotograf Jean-Marc Zaorski, při práci v Berry.[1] On a tři spoluautoři propagovali její práci v knize Jenny de Vasson, une femme photographe au début du siècle, kterou v roce 1982 vydalo nakladatelství Éditions Herscher.

Vybraná díla[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jenny de Vasson na anglické Wikipedii.

  1. "Jenny de Vasson, l'une des toutes premières femmes photographes, amie de George Sand, exposée à Châteauroux", (Yahoo News)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Christian Caujolle, Yvon Le Marlec, Gilles Wolkowitsch, Jean-Marc Zaorski, Jenny de Vasson, une femme photographe au début du siècle, Paris, Herscher, 1982 ISBN 978-2-7335-0031-6
  • Dominique Le Bas, Gilles Wolkowitsch, Jenny de Vasson, photographe, Clermont-Ferrand, Conseil général du Puy-de-Dôme éd., 1998
  • Gilles Wolkowitsch, Le Monde de Jenny de Vasson, Lancosme-Multimédia éd., 2001 ISBN 978-2-912184-14-6
  • Gilles Wolkowitsch, Jenny de Vasson à Versailles, Lancosme-Multimédia éd., 2019 ISBN 978-2-90068-301-9

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]