Jazz Gillum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jazz Gillum
Základní informace
Narození11. září 1904
Indianola
Úmrtí29. března 1966 (ve věku 61 let)
Chicago
Místo pohřbeníRestvale Cemetery
Žánryblues a Chicago blues
Povoláníhudebník
Nástrojeharmonika
VydavateléBluebird Records
American Record Corporation
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William McKinley "Jazz" Gillum (11. září 1902[1] nebo 1904 – 29. března 1966)[2] byl americký bluesový hráč na harmoniku a zpěvák.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Gillum se narodil v Indianole (stát Mississippi). Když mu bylo sedm let, utekl z domova a dalších několik let žil v Charlestonu, Mississippi. Pracoval a přivydělával si jako pouliční muzikant. V roce 1923 se přestěhoval do Chicaga. Zde potkal kytaristu Big Bill Broonzyho. Jako duo začali hrát v nočních klubech v okolí města. V roce 1934 Gillum nahrával pro společnosti ARC Records a Bluebird Records.

Jeho vlastní nahrávky a nahrávky, kde vystupuje jako spoluhráč, byly zařazeny na vysoce ceněné desky nahrávací společnosti "Bluebird Records", které ve třicátých a čtyřicátých letech produkoval Lester Melrose. V roce 1940 byl prvním, kdo nahrál klacické blues "Key to the Highway" (Big Bill Broonzy jej doprovázel na kytaru).[3] skladba je nahrána s dnes obvyklou melodií v osmitaktovém bluesovém uspořádání. (Píseň byla poprvé nahrána několik měsíců dříve Charliem Segarem, s jinou melodii a ve dvanáctitaktovém bluesovém uspořádání.) Gillumova a Broonzyho verze se za několik měsíců stala bluesovým standardem.

Gillumovy nahrávky byly také jedny z prvních bluesových nahrávek, kde se jako doprovod objevila elektrická kytara. V roce 1938 nahrál několik písní s tehdy šestnáctiletým kytaristou Georgesem Barnesem. Například skladbu Reefer Headed Woman a několik dalších.

V roce 1942 narukoval do Armády Spojených států a sloužil až do roku 1945.

V roce 1946 nahrál ranou verzi písně Look on Yonder Wall spolu s klavíristou Big Maceo. Skladba se stala později populární v podání Elmore Jamese.[3]

Poté, co společnost Bluebird Records na konci čtyřicátých let přestala existovat, zúčastnil se již jen několika nahrávek. Jeho poslední nahrávky jsou z roku 1961 na albu, které nahrál spolu s klavíristou Memphis Slimem a zpěvákem a kytaristou Arbee Stidhamem pro společnost Folkways Records.

Dne 29. března 1966 byl Gillum zastřelen během pouliční hádky. Poté, co byl převezen do Garfield Park Hospital v Chicagu, mohli lékaři už jen konstatovat smrt. Je pohřben na hřbitově Restvale Cemetery, v Alsip, Illinois.[4]

Jeho dcera, Ardella Williams, je bluesovou zpěvačkou v Chicagu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jazz Gillum na anglické Wikipedii.

  1. EAGLE, Bob; LEBLANC, Eric S. Blues : a regional experience. Santa Barbara: Praeger, 2013. ISBN 978-0313344237. (anglicky) 
  2. ANKENY, Jason. Jazz Gillum : Artist Biography by Jason Ankeny [online]. allmusic.com [cit. 2017-07-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b RUSSELL, Tony. The Blues from Robert Johnson to Robert Cray. [s.l.]: Carlton Books Ltd, 1997. ISBN 1-85868-255-X. (anglicky) 
  4. Jazz Gillum Vol. 1 1936 – 1938 [online]. The Document Records [cit. 2017-07-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]