Jasenovský potok (přítok Laborce)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jasenovský potok (přítok Laborce)
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku4,3 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Prešovský)
Úmoří, povodí
Laborec
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jasenovský potok je potok v obci Horný Zemplín, v jižní části okresu Humenné. Je levostranným přítokem řeky Laborec. Se svojí délkou 4,3 km je tokem VI. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Jasenovský potok pramení ve Vihorlatských vrších, v části Humenské vrchy, na severozápadním svahu Uhlísk (485,6 m n. m.) v nadmořské výšce 345 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče na sever, přičemž se výrazně esovitě stáčí, nejprve vytváří prohnutý oblouk na západ, z východu obtéká masív, na kterém stojí Jasenovský hrad. Následně vytváří oblouk prohnutý na východ, zprava přibírá krátký přítok tekoucí z lokality Hlinky, vstupuje do Beskydského předhoří, na krátkém úseku teče na severozápad a zprava přibírá přítok pramenící nedaleko Dúpnej jeskyně. Z levé strany dále přibírá přítok zpod hradního masívu a severním směrem protéká intravilánem obce Jasenov. V obci přibírá pravostranný přítok z jihozápadního svahu Červenej skaly (447,0 m n. m.), opouští intravilán obce a stáčí se na severozápad. Severozápadně od obce, na hranici katastrálních území Jasenov a Humenné ústí v nadmořské výšce cca 143 m n. m. do řeky Laborec.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jasenovský potok (prítok Laborca) na slovenské Wikipedii.