Jan Hásek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jan Hásek
Narození9. srpna 1969 (54 let)
Jablonec nad Nisou
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánírytec, medailér, sochař, klenotník, učitel a designér šperků
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Jan Hásek (* 9. srpna 1969 Jablonec nad Nisou) je český rytec skla, medailér a středoškolský učitel.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jan Hásek se narodil 9. srpna 1969 v Jablonci nad Nisou. Po dokončení oboru rytí skla na střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Zaměření ateliér Kov a šperk, glyptika a medaile). Studoval u profesora Jiřího Harcuby a V. K. Nováka.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Jan Hásek od roku 1997 vyučuje na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě jako výtvarný pedagog. Od roku 1992 je členem Asociace umělců medailerů v Praze.

Ve své tvorbě se zaměřuje převážně na insignie, medaile, mince, šperky a plastiky. V roce 2010 byl jeho návrh mince s tematikou Gustava Mahlera po soutěži České národní banky vybrán, přepracován na medaili a následně realizován Českou mincovnou[1]. Dále Hásek navrhl medaile s tematikou Václava Havla a T. G. Masaryka.[2]

V letech 2000 – 2006 byl Hásek členem odborné komise pro posuzování výtvarných návrhů na nové české mince České národní banky. Od roku 2010 působí jako externí designér České mincovny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Stříbrná mince 200 Kč 2010 Gustav Mahler stand | Česká mincovna. ceskamincovna.cz [online]. [cit. 2017-08-21]. Dostupné online. 
  2. MgA. Jan Hásek Archivováno 12. 3. 2016 na Wayback Machine.. Citováno: 17. dubna 2015

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]