James McDivitt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
James Alton McDivitt
Astronaut NASA
Státní příslušnostUSA USA
Datum narození10. června 1929
Místo narozeníChicago, Illinois
Datum úmrtí13. října 2022 (ve věku 93 let)
Místo úmrtíTucson
Jiné zaměstnáníTestovací pilot
Čas ve vesmíru14d 02h 56m
Kosmonaut od1962
MiseGemini 4, Apollo 9
Znaky misí
Kosmonaut do1969
Některá data mohou pocházet z datové položky.

James Alton McDivitt (10. června 1929 Chicago, Illinois, USA[1]13. října 2022) byl americký vojenský letec a kosmonaut z programů Gemini a Apollo.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí a výcvik[editovat | editovat zdroj]

Po základní a střední škole zakončené maturitou byl povolán do armády k americkému vojenskému námořnictvu. Po nezbytném výcviku byl odeslán do korejské války, kde létal na stíhačkách F-80 a F-86. Po návratu do Států létal dál, pak se rozhodl studovat. Zapsal se na University of Michigan, katedru leteckého inženýrství a za tři roky měl diplom inženýra. Pak pokračoval studiem na škole zkušebních pilotů základny Edwards, kde se seznámil s dalším budoucím kosmonautem Whitem a stal se v hodnosti kapitána zkušebním letcem. V roce 1962 se dostal do NASA k skupině kosmonautů připravujících se k programu Gemini.

Po letu s Gemini byl jmenován do záložní posádky Apolla 1, ztratil při neštěstí svého přítele Whitea a dočkal se své vesmírné mise až v Apollu 9. Letěl dvakrát ve funkci velitele lodě, ve vesmíru strávil 14 dní.

Lety do vesmíru[editovat | editovat zdroj]

Při prvním letu na Gemini 4 letěl s kosmonautem a přítelem Edwardem Whitem. Startovali z kosmodromu na mysu Canaveral v červnu 1965 jako 14 loď ze Země. Obletěli Zemi 62× a přistáli asi 400 km od Bahamských ostrovů. Druhý a také poslední let absolvoval na lodi Apollo 9. I tato loď startovala na Floridě. Byl zde velitelem, v posádce měl kosmonauty Davida Scotta a Russella Schweickarta. Za desetidenního letu na orbitě Země zkoušeli systémy lodě před pokračováním programu Apollo k přistání na Měsíci. Přistáli na hladině Atlantského oceánu s pomocí padáků v kabině lodi.

Po letech[editovat | editovat zdroj]

Stal se z něj armádní generál a řídil od září 1969 do srpna 1972 kosmické lety z Johnsonova vesmírného střediska. Pak z armády i NASA odešel do rodného Chicaga, kde se stal roku 1978 prezidentem Pullman Standard Company.[2] V roce 1993 byl viceprezidentem Rockwell International Corp. ve Washingtonu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-piloti USA, s. 359. 
  2. CODR, Milan. Sto hvězdných kapitánů. Praha: Práce, 1982. Kapitola James Alton McDivitt, s. 350. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]