Jaderná elektrárna Leibstadt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaderná elektrárna Leibstadt
StátŠvýcarskoŠvýcarsko Švýcarsko
StavV provozu
Začátek výstavby1972
Zprovoznění24. května 1984
ProvozovatelKernkraftwerk Leibstadt AG
Jaderná elektrárna
Reaktory v provozu1 × 1 220 MW
Typ reaktorůvarný reaktor
Elektrická energie
Celkový výkon1 220 MW
Roční výroba9 367 GW·h
Koeficient využití87,6 %
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaderná elektrárna Leibstadt (německy Kernkraftwerk Leibstadt, KKL) se nachází poblíž Leibstadtu v kantonu Aargau ve Švýcarsku nedaleko hranic s Německem na řece Rýn, která slouží jako zdroj chlazení. Uvedena do provozu byla v roce 1984 a ze všech pěti provozovaných elektráren v zemi je nejmladší a nejvýkonnější.

Je ve vlastnictví společností Leibstadt AG (KKL), konsorcia šesti švýcarských energetických společností.

Plány na stavbu začaly v roce 1964 pro reaktor o výkonu 600 MW. Švýcarská federální rada byla proti přímému chlazení říční vodou, v roce 1971 byl návrh upraven pro chladicí věž. Při dalším plánování byl výkon zvýšen na 600 a poté 900 MW. V návaznosti na nehodu v Three Mile Island v roce 1979 byly implementovány nové bezpečnostní předpisy, což oddálilo dokončení o několik let. Rozpočet stavby 2 miliardy švýcarských franků se po jedenácti letech výstavby před otevřením závodu v roce 1984 zvýšil na více než 5 miliard.

Instalací nové nízkotlaké turbíny v roce 2010 dosáhl výkon nárůst o 40 megawattů. Výkon elektrárny dále výrazně zlepšil nový generátor o hmotnosti 420 tun, který se stal nejtěžším nadměrným nákladem[1] přepraveným na švýcarských silnicích.

Historie dostavby elektrárny Leibstadt v 70. a 80. letech odrážela stále kritičtější postoje k jaderné energii ve Švýcarsku, které vyvrcholily odporem proti plánované jaderné elektrárně Kaiseraugst.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GRIEVES, Shell. Route To Space Alliance [online]. [cit. 2017-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]