Jad Kennedy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jad Kennedy
Základní informace
ArchitektDavid Resnick
Výstavba4. července 1966
Pojmenováno poJohn Fitzgerald Kennedy
Poloha
AdresaJeruzalémské hory, IzraelIzrael Izrael
Nadmořská výška814 m
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jad Kennedy (hebrejsky: יד קנדי) je památník amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, zavražděného v roce 1963, který se nachází v Izraelioblastní radě Mate Jehuda poblíž Jeruzaléma.

Památník je zhruba 20 metrů vysoký a má tvar poraženého stromu (pařezu), což symbolizuje brzké přerušení života. Uvnitř je busta prezidenta Kennedyho a uprostřed památníku hoří věčný plamen. Památník je tvořen 51 sloupy, z nichž každý nese emblém jednoho amerického státu (50 států a District of Columbia).[1] Památník byl postaven v roce 1966 z prostředků darovaných americkými židovskými komunitami. Jeho autorem je izraelský architekt David Resnick.[2]

Nachází se zhruba 11 kilometrů jihozápadně od centra Jeruzaléma a dá se k němu dojet po točité horské silnici přes mošavy Ora a Aminadav. Památník a sousedící pikniková prostranství jsou součástí Lesu míru Johna F. Kennedyho.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Yad Kennedy na anglické Wikipedii.

  1. ZEMACH, Ofer. Sorek-Salmon ridge [online]. The Jerusalem Post, 2007-02-08 [cit. 2011-03-20]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  2. FISHBEIN, Sigalit. Israel's most beautiful synagogues – part 1 [online]. Ynetnews, 2008-10-05 [cit. 2011-03-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]