Izu Óšima

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Izu Óšima
伊豆大島
Izu Óšima
Izu Óšima
StátJaponskoJaponsko Japonsko
Topografie
Rozloha91,06 km²
Zeměpisné souřadnice
Délka13 km
Šířka11 km
Nejvyšší vrcholNišijama (Hačižó-fudži) (764 m n. m.)
Osídlení
Počet obyvatel8 514 (2009)
Hustota zalidnění93,5 obyv./km²
Největší sídloÓšima
Používané jazykyjaponština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Izu Óšima je ostrov vulkanického původu, nacházející se v souostroví Izu v Pacifiku, asi 20 km jihozápadně od poloostrova Izu a asi 150 km jihovýchodně od Tokia, pod jehož správu patří. Je to nejseverněji umístěný ostrov souostroví Izu. Má rozměry 11×13 km a je to největší ostrov souostroví. Nejvyšší bod je struskový kužel Mihara, počet obyvatel je 8514. Prakticky celý ostrov Izu Óšima je tvořen masivním stratovulkánem, jehož vrchol je ukončen 4 km širokou kalderou.

V rámci kaldery se nachází asi 40 struskových kuželů, uspořádaných podél dvou paralelních zlomových systémů ve směru severozápad-jihovýchod. Stratovulkán je tvořen převážně bazalty, vulkanická aktivita je zaznamenána od 7. století. Poslední větší erupce se odehrála v roce 1986, když bylo evakuováno asi 12 000 lidí. Láva byla vyvrhována až do výšky 1000 m a mrak prachu a popela dosáhl výšky 16 km. Takové velké explozivní erupce pliniovského typu se opakují každých 100–150 let.

Ostrov je součástí národního parku Fudži-Hakone-Izu a je oblíbenou turistickou destinací. Vrcholový kráter je místem, kde japonská vláda pohřbila Godzillu v filmu The Return of Godzilla a také místem, kde se znovu dostane na povrch (film Godzilla vs. Biollante).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]