Ischiokrurální svaly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hamstringy

Ischiokrurální svaly, také hamstringy, jsou svaly zadní strany stehen (m. biceps femorisdvojhlavý sval stehenní, m. semitendinosuspološlašitý sval a m. semimembranosuspoloblanitý sval) umožňující flexi kolene, extenzi kyčlí a zatětí lýtka.[1] Všechny mají začátek na sedacím hrbolu kosti pánevní, jen krátká hlava dvojhlavého svalu stehenního začíná na kosti stehenní. Hamstringy se upínají na hlavičku lýtkové kosti nebo do oblasti vnitřní a horní části kosti holenní.

Hamstringy jsou silné posturální svaly, které stabilizují kolenní kloub při chůzi a ještě významněji při běhu. Při sedavém způsobu života naopak ochabují a zkracují se (nemožnost dosáhnout prsty na zem při předklonu), měly by se tudíž cvičením pravidelně protahovat.[2] Je zajímavostí, že přední a zadní svaly stehna jsou fyziologicky v silové nerovnováze,[3] takže přední čtyřhlavý sval stehenní je asi o dvě třetiny silnější než hamstringy.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Slovo ham znamená "šunka" a je odvozeno od hom, tj. dutiny, resp. kolene z němčiny, které původně znamenalo zlomený/křivý. String jsou "struny", které spojují pravou i levou zadní části kolene s pánví.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. hamstringy - ABZ.cz: slovník cizích slov. slovnik-cizich-slov.abz.cz [online]. [cit. 2018-11-15]. Dostupné online. 
  2. VÉLE, František, Kineziologie pro klinickou praxi (1997)
  3. Natažené hamstringy: bolest, kterou zná (skoro) každý běžec. iDNES.cz [online]. 2016-02-01 [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]