Irokézské národy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Irokézské národy jsou irokézsky mluvící domorodí obyvatelé Severovýchodních lesů a Velkých jezer v Severní Americe, jejichž území se rozprostíralo od jihovýchodního a jižního Ontaria v Kanadě podél břehů Huronského jezera a Jiřího zálivu, Erijského jezera a jezera Ontario až po stát New York, severní Ohio a Pensylvánii.

Mezi irokézské národy spadají Irokézové, Huroni, Petunové, Neutrální, Erijové, Wenrové, Susquehannockové a Irokézové svatého Vavřince.

Irokézsky mluví také Čerokíové.

Existují archeologické důkazy o irokézskch národech „v oblasti kolem dnešního státu New York, které se datují do let 500 až 600 n. l. a možná až do roku 4000 př. n. l. Zdá se, že jejich osobitá kultura se rozvinula kolem roku 1000 n. l.“

Seznam irokézských národů[editovat | editovat zdroj]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Irokézská mytologie říká, že Irokézové mají svůj původ v ženě, která spadla z nebe,[1] a že žijí na Želvím ostrově.[2]

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Irokézské národy měly matrilineární příbuzenské systémy.[3] Byli to usedlí farmáři, kteří žili ve velkých opevněných vesnicích uzavřených devět metrů vysokými palisádami na obranu před nepřátelskými útoky, tato sídla byla ranými Evropany označována jako „města“.[3] Časté byly i dlouhé domy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Iroquoian peoples na anglické Wikipedii.

  1. Iroquois | History, Culture, & Facts | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Iroquois Creation Story - Lesson Four. www.collectionscanada.gc.ca [online]. [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. 
  3. a b The Iroquois Peoples. WorldAtlas [online]. 2017-04-25 [cit. 2022-11-08]. Dostupné online. (anglicky)