Inti Raymi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Průvod v pevnosti Sacsayhuamán

Inti Raymi (Festival Slunce) je svátek původních obyvatel And, spojený s kultem slunečního boha Intiho.[1] Slaví se v den zimního slunovratu, který na jižní polokouli připadá na červen. Návrat Slunce znamenal v inckém náboženství začátek nového kalendářního roku a symbolizoval obnovení vesmírného řádu.

Oslavy has údajně zavedl panovník Pachacútec Yupanqui. Konaly se v Cuzcu na hlavním náměstí Waqaypata, trvaly devět dní a byly spojeny s tancem, hostinami a obětováním lam…Účastnilo se jich až sto tisíc lidí a z celého území Tahuantinsuyo přicházeli do metropole kurakové, aby demonstrovali jednotu říše.

Po dobytí Peru Španěly místokrál Francisco de Toledo slavnosti zakázal jako pohanský zvyk.[2] V roce 1944 festival v pevnosti Sacsayhuamán obnovil historik Humberto Vidal Unda. Scénář akce vypracoval spisovatel a herec Faustino Espinoza Navarro, který podobu oslav rekonstruoval podle spisu, jehož autorem je Inca Garcilaso de la Vega. Termín byly spojen se dnem pracovního volna na svátek Jana Křtitele. V roce 2001 byl Inti Raymi vyhlášen peruánským kulturním dědictvím.[3] Kromě Peru se Inti Raymi slaví také v Ekvádoru, Bolívii a Chile a v převážně římskokatolickém prostředí nabývá synkretický charakter.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Learn the History of the Inti Raymi Festival Dostupné online
  2. What is Inti Raymi in Peru and Why Was It Banned? Dostupné online
  3. Inti Raymi: the most important festival of the Inca Empire Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]