In Your Eyes (film, 2014)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
In Your Eyes
Země původuUSA
Jazykangličtina
Délka106 min
Žánryromantický
fantastický
komedie
drama
ScénářJoss Whedon
RežieBrin Hill
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleviz obsazení
ProdukceMichael Roiff
Kai Cole
HudbaTony Morales
KameraElisha Christian
StřihSteven Pilgrim
Výroba a distribuce
Premiéra20. dubna 2014
Produkční společnostiBellwether Pictures
Night & Day Pictures
In Your Eyes na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

In Your Eyes je americký fantastický romantický film z roku 2014 režiséra Brina Hilla. Scénář snímku napsal Joss Whedon, jehož studio Bellwether Pictures film rovněž produkovalo. Příběh pojednává o Dylanovi a Rebecce, dvou mladých lidech žijících na opačných stranách USA, kteří jsou schopni vnímat a pociťovat to, co vnímá a cítí ten druhý, díky čemuž se navzájem sblíží.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Malá Rebecca sáňkuje v New Hampshiru, zatímco na druhé straně Spojených států, v Novém Mexiku, sedí malý Dylan Kershaw ve školní třídě se svými spolužáky a kamarády. Dylan náhle pocítí vjemy i emoce, které právě vnímá Rebecca. Dívka však narazí na saních do stromu a upadne do bezvědomí. V tomto stavu se ocitne i Dylan, který spadne z lavice bez jakýchkoliv vnějších podnětů na zem.

O dvacet let později je Rebecca vdaná za úspěšného doktora Phillipa Portera žijícího v newhampshirském Exeteru. Naopak Dylana, který bydlí v karavanu, právě propustili z vězení, kde seděl kvůli krádežím. Jednoho večera navštíví Becky se svým mužem večírek svých přátel. Dylan v téže době mezitím vysedává v místním baru a snaží se nezaplést se do jakýchkoliv problémů. Jeho protihráč poolu ho ale udeří do zad kulečníkovým tágem. Rána má za následek i náhlý Rebečin pád na podlahu, který neumí ostatním návštěvníkům večírku vysvětlit. Její manžel je proto na ni za nevhodné chování naštvaný.

Následujícího dne se propojení Dylana a Rebeccy znovu obnoví. Tentokrát postupně zjišťují, že se jim to nezdá, že nehalucinují, že „na druhé straně“ je skutečná osoba. Rovněž objeví, že jejich paranormální schopnost jim umožňuje slyšet se navzájem, když mluví nahlas, vidět očima toho druhého a také cítit svoje pocity. Později večer si začnou spolu povídat a navzájem se poznávat. Toto praktikují i v následujících dnech, kdy se rovněž baví o svých, do té doby nevysvětlitelných zážitcích z dětství a svých snech. Nakonec uskuteční poslední krok: představí se navzájem tím, že si stoupnou před zrcadla.

Díky společně prožitým událostem během dalších týdnů (Rebečina benefiční akce, Dylanovo rande, Dylanovo vyhození z práce) se postupně oba sbližují. Becky si uvědomí, že jsou oba do sebe navzájem zamilovaní, a kvůli tomu náhle přeruší vzájemnou komunikaci, protože by se dalšími spojeními pouze trápili. Dylan však později pocítí, že Becky má nějaké potíže. Proto poruší svoje podmínečné propuštění a nastoupí do letadla směřujícího do New Hampshiru, aby zachránil Rebeccu z psychiatrické léčebny, kam ji nechal kvůli jejímu divnému chování a podezření z nevěry umístit její vlivný manžel.

Po přistání ukradne Dylan auto a zatímco míří směrem k léčebně, pomáhá přes sdílené vjemy Rebecce utéct ze zařízení. Dívka v léčebně narazí na svého muže, kterého udeří a uteče do zasněženého lesa pronásledovaná nemocničními zřízenci. Dylan mezitím absolvuje honičku s policejními auty. Příslušníkům však dokáže uniknout a rovněž zamíří do lesa k železniční trati, kam mířila i Becky. Oba naskočí do prázdného vagónu právě projíždějícího nákladního vlaku, kde se konečně setkají tváří v tvář.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Postavu Rebeccy Porter měla původně hrát Abigail Spencer, která však byla zaneprázdněna přípravou pro svůj film Wrong Number, takže ji v hlavní roli nahradila Zoe Kazan.[1]

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Původní scénář napsal Joss Whedon, který u snímku působil také jako výkonný producent, již na začátku 90. let 20. století a od té doby jej několikrát upravoval a přepisoval.[2] Film vznikl nakonec v jeho produkční společnosti Bellwether Pictures, kterou založil se svou manželkou Kai Cole (rovněž producentkou In Your Eyes) pro výrobu nezávislých nízkorozpočtových snímků.[3]

Štáb chtěl mít autentické exteriérové záběry a také potřeboval sníh.[4] Z původní lokace v Connecticutu (který byl rovněž v originální verzi scénáře) se tedy kvůli nedostatku sněhu musel přesunout. Vystřídal několik okolních států a nakonec skončil v New Hampshiru, jenž se nově dostal i do scénáře.[5] Natáčení filmu bylo zahájeno ve druhé polovině února 2012[6] a probíhalo v Exeteru, Manchesteru, Hooksettu, Bedfordu, Windhamu, Claremontu a Amherstu do 8. března 2012.[7][8] Poté se štáb přesunul do Los Angeles, kde začalo filmování druhé části snímku.[8] Právě Kalifornie nahradila z rozpočtových důvodů Nové Mexiko, kde se odehrává polovina děje.[5] Nicméně i přesto byly v novomexické poušti pořízeny některé záběry.[9] Režisér Brin Hill natáčel snímek na digitální kameru Arri Alexa, se kterou byl spokojen pro její univerzálnost.[3]

Hudbu pro In Your Eyes složil Tony Morales,[10] natočena byla v Emoto Studios v roce 2013.[11] Spolupracoval především s Hillem, nicméně i Joss Whedon nastínil svoji představu hudby, se kterou mohl skladatel dále pracovat.[12] Morales využíval smyčcové nástroje, klavír i různé verze elektronické hudby.[13] Sám Whedon také napsal skladbu „Crumblin'“, jednu z písní, které ve filmu zazní.[14] Dne 10. června 2014 byly vydány na internetu dva druhy soundtracků. Album s názvem In Your Eyes (Original Motion Picture Score) obsahuje scénickou hudbu,[15] oproti tomu se na albu In Your Eyes (Original Motion Picture Soundtrack) nachází písně z filmu od různých interpretů.[14]

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Snímek In Your Eyes měl světovou premiéru 20. dubna 2014 na filmovém festivalu v Tribece. Film nebyl uveden do klasické kinodistribuce, místo toho autoři zvolili netradiční metodu okamžitého vydání snímku na internetu na službě Vimeo On Demand, což festivalovému publiku sdělil scenárista a producent Joss Whedon v předtočeném vzkazu.[16] Podle režiséra Brina Hilla byl tento způsob distribuce nepříliš známým teritoriem, které však stálo za to vyzkoušet.[17] Na DVD byl film vydán 10. února 2015.[18]

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Snímek se od kritiků dočkal převážně pozitivních reakcí. Server Rotten Tomatoes udělil filmu na základě 16 recenzí (z toho 10 kladných) hodnocení 63 %.[19]

Filmový kritik Kurt Loder ze serveru Reason ocenil režiséra za vytvoření „zářivého filmu podle Whedonova geniálního příběhu“.[20] Snímek pochválil i Mark Adams (ScreenDaily), podle kterého má „perfektní vyvážení humoru a něhy se špetkou nebezpečí a dokonce i melodramatu“.[21] Johnu DeForeovi z The Hollywood Reporter se líbila schopnost režiséra Hilla vyobrazit „narůstající intimnost páru“, nicméně také cítil, že „síly, které oba protagonisty zadržují od jejich naplnění“, postrádají vývoj.[22] Pro Erica Kohna ze serveru Indiewire film In Your Eyes „úspěšně nabízí odlehčenou alternativu k Whedonovým větším projektům. Snímek je jednoduchý, ale v rámci těchto svých mezí pořád chytrý a zábavný.“[23] Deník The Guardian udělil filmu dvě z pěti hvězdiček a označil jej za „romanticko-komediální verzi Osvícení“.[24] Rovněž Peter Debruge z magazínu Variety nebyl příliš spokojený a uvedl, že použitá „premisa nikdy skutečně nepřeroste v něco většího, než jen sentimentální teenagerovskou fantazii“.[25]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku In Your Eyes (2014 film) na anglické Wikipedii.

  1. JAGERNAUTH, Kevin. Zoe Kazan Replaces Abigail Spencer In Join Joss Whedon-Penned 'In Your Eyes'; 'Cloverfield' Star Michael Stahl-David Also Joins [online]. Indiewire.com, 2012-02-15 [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-12. (anglicky) 
  2. TOPEL, Fred. Tribeca 2014: Zoe Kazan and Michael Stahl David on In Your Eyes [online]. Craveonline.com, 2014-04-22 [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-29. (anglicky) 
  3. a b Meet the 2014 Tribeca Filmmakers #39: Brin Hill Chased Snow for 'In Your Eyes,' Written By Joss Whedon [online]. Indiewire.com, 2014-04-16 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Joss Whedon's IN YOUR EYES set to film in New Hampshire [online]. Nhfilmoffice.blogspot.com, 2012-02-21 [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. (anglicky) 
  5. a b TEICH, David. 2014 Tribeca Film Festival Filmmaker Interview: Brin Hill (Director – ‘In Your Eyes’) [online]. Indienyc.com, 2014-04-24 [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-27. (anglicky) 
  6. NEW HAMPSHIRE IS IN THEIR EYES [online]. Nh.gov, 2012-02-21 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Christine. Joss Whedon’s ‘In Your Eyes’ begins filming in New Hampshire next week [online]. Onlocationvacations.com, 2012-02-23 [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-02. (anglicky) 
  8. a b SHANAHAN, Mark; GOLDSTEIN, Meredith. ‘Eyes’ wraps in New Hampshire [online]. Bostonglobe.com, 2012-03-09 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. CRESTA, Joey. 'In Your Eyes' producer picks Exeter for set of movie [online]. Seacoastonline.com, 2012-02-28 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. JAGERNAUTH, Kevin. Tribeca Exclusive: Listen To "Break Up" From Tony Morales' Score For Joss Whedon-Penned 'In Your Eyes' [online]. Indiewire.com, 2014-04-17 [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-19. (anglicky) 
  11. “In Your Eyes” score preview at Indiewire [online]. Allegro-entertainment.com, 2014-04-17 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. LORING, Allison. Interview with Multi-Faceted TV & Film Composer, Tony Morales [online]. Fan.tv, 2014-03-10 [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-19. (anglicky) 
  13. LEVINS, Devon. EVR ARCHIVE PLAYER [online]. Eastvillageradio.com [cit. 2015-03-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  14. a b ‘In Your Eyes’ Soundtrack Details [online]. Filmmusicreporter.com, 2014-05-30 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. In Your Eyes - Original Score [online]. Soundtrack.net [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. BERNSTEIN, Paula. Joss Whedon Film 'In Your Eyes' Released Online Following Tribeca Film Festival Premiere [online]. Indiewire.com, 2014-04-21 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. ZEITCHIK, Steven. Tribeca 2014: Joss Whedon will make new movie available immediately online [online]. Latimes.com, 2014-04-20 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. In Your Eyes (2014) [online]. Dvdsreleasedates.com [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. In Your Eyes (2014) [online]. Rottentomatoes.com [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. LODER, Kurt. In Your Eyes: A DIY showcase [online]. Reason.com, 2014-04-21 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. ADAMS, Mark. In Your Eyes [online]. Screendaily.com, 2014-04-23 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  22. DEFORE, John. In Your Eyes: Tribeca Review [online]. Hollywoodreporter.com, 2014-04-21 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. KOHN, Eric. Tribeca Review: Joss Whedon-Scripted Romance 'In Your Eyes' Is Ideal For His Microbudget Studio [online]. Indiewire.com, 2014-04-21 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  24. SHONE, Tom. In Your Eyes first look review – a rom-com version of The Shining [online]. Theguardian.com, 2014-04-25 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  25. DEBRUGE, Peter. Tribeca Film Review: ‘In Your Eyes’ [online]. Variety.com, 2014-04-24 [cit. 2015-03-17]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]