Hotel Dajti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hotel Dajti
Poloha
AdresaTirana, Tirana municipality, Okres Tirana, Tirana, AlbánieAlbánie Albánie
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hotel Dajti se nachází v albánské metropoli Tiraně, ve středu města, na třídě Bulevardi Dëshmorët e Kombit. Pojmenován je po pohoří Dajti, které se nachází východně od Tirany. V roce 2020 nebyl hotel otevřený pro návštěvníky.

Hotel byl zbudován s kapacitou 91 pokojů pro 125 osob. Její půdorys má tvar písmene L. Fasáda budovy byla obložená travertinem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova hotelu byla ve své době považována mezi nejmodernější a nejluxusnější v celé Albánii. Stavba vznikla během italské okupace země. Projekt modernistického hotelu navrhli Giò Ponti a Gherardo Bosio. První stál v čele tiranského plánovacího úřadu, druhý se věnoval vnitřním vybavením stavby. Hotel byl jednou z posledních staveb, kterou italští architekti navrhli během meziválečné modernizace Tirany jako metropole mladého státu. Dokončen byl v roce 1940.[1] Jeho italský název tehdy zněl Grande Albergo, neboli Grand Hotel.[2]

Provozován byl nejen za okupace, ale i po jejím skončení a během doby existence socialistické Albánie. Byl znárodněn a sloužil především pro obchodníky a pracovníky státních institucí. V 90. letech se nicméně ukázal velmi špatný technický stav budovy, v roce 2002 byl nakonec uzavřen.

Od roku 2007 je hotel evidován jako kulturní památka.[3]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Armand Vokshi: Trace dell'Architettura Italiana in Albania 1925–1943 (italsky)

Reference[editovat | editovat zdroj]