Hotel Beránek (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hotel Beránek Praha
(Slovanský hotel)
Hotel Beránek na Tylově náměstí
Hotel Beránek na Tylově náměstí
Základní informace
AdresaBělehradská 478/110
Praha 2-Vinohrady 12000
Zeměpisné souřadnice
Identifikátory
IČO27184854

Hotel Beránek Praha je ubytovací zařízení na Tylově náměstí, respektive Bělehradské ulici č. 478/110 v Praze 2-Vinohradech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie pražského hotelu Beránek začíná roku 1887, kdy podnikatel Josef Beránek (1864–1936) koupil řeznický obchod na náměstí a přidal jej do svého podnikatelského portfolia s názvem Beránkovy podniky. O deset let později se mu podařilo koupit také dům nad obchodem.

Před vypuknutím první světové války byl obchod přestavěn na kavárnu a restaurant. Po skončení války byla k domu přistavěna další část, v níž vznikl Slovanský hotel – Beránek. Některé provozní a kancelářské budovy v zadní části hotelu dosahovaly až do Londýnské ulice. Ty sloužily jako ubytování pro hotelový personál, ale byly zde také stáje a sklad sena a později přibyly ještě garáže a benzínová pumpa.

Jak Beránkův hotel, tak jeho masných krámů, včetně restaurace U Keců, ovlivňovaly život v bezprostředním okolí Tylova náměstí. V roce 1929 Josef Beránek v Londýnské ulici založil také biograf, jeden z nejmodernějších v tehdejší Praze.[1] Po roce 1948 bylo kino Beránek přejmenováno na Dalibor a v polovině šedesátých let bylo zrušeno.[2]

Josef Beránek starší v roce 1936 zemřel a po něm hotel i ostatní podniky převzal jeho syn Josef (1901–1987). Hotel Beránek fungoval až do konce druhé světové války, po nástupu komunistů k moci byl znárodněn. I poté hotel a restaurace sloužily svému účelu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Národní listy, 9.7.1931, s.3 (dobová reklama kina Beránek)
  2. ČVANČARA, Miroslav a Jaroslav. Zaniklý svět stříbrných pláten. Praha: Academia, 2001. Kapitola Biograf Beránek, s. 108. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]