Hohe Liebe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hohe Liebe
Hohe Liebe
Hohe Liebe

Vrchol401 m n. m.
Poloha
StátNěmeckoNěmecko Německo (Sasko)
PohoříDěčínská vrchovina
Souřadnice
Hohe Liebe
Hohe Liebe
Typstolová hora
Horninapískovec
PovodíLabe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hohe Liebe je 401 m vysoká stolová hora v oblasti Děčínské vrchovině v Saském Švýcarsku na území města Bad Schandau.

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Hohe Liebe se nachází ve východní části Národního parku Saské Švýcarsko. Na severu ji ohraničuje údolí říčky Křinice a na jihu skály ze skalní skupiny Schrammsteine. Na východě je ohraničena potokem Nassen Grund, malý přítokem říčky Křinice. Nachází se na území Národního parku Saské Švýcarsko.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Na vrchol vede z Ostrau turistický chodník nazvaný Oberer Liebenweg, která dále nazývaná Butterweg vede do Křinického údolí. Další přístupy jsou možné od Ostrauer Mühle nebo ze stezek vedoucích kolem Schrammsteine. Vrchol není hustě zalesněný, takže umožňuje dobré výhledy na sousední skalní útvary Affensteine, Schrammsteine a Falkenstein.

Památník na vrcholu[editovat | editovat zdroj]

Na vrcholku Hohe Liebe je umístěn památník horolezců padlých během první světové války. Z cca 800 členů Saské horolezecké konfederace (SBB) jich padlo během první světové války na 400. Pomník byl slavnostně otevřen dne 17. října 1920. Pomník je z pískovce, na kterém jsou upevněny dvě bronzové plakety s nápisy Den gefallenen Bergsteigern 1914 bis 1918 a Unseren toten Bergfreunden.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]