Hlinianska jelšina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Hlinianska jelšina
IUCN kategorie Ia (Přísná přírodní rezervace)
Základní informace
Vyhlášení1981
Rozloha46,15 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresVranov nad Topľou
UmístěníPrešov
Souřadnice
Hlinianska jelšina
Hlinianska jelšina
Další informace
Kód545
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlinianska jelšina je přírodní rezervace v oblasti Prešov.

Nachází se v katastrálním území obce Hlinné v okrese Vranov nad Topľou v Prešovském kraji. Území bylo vyhlášeno v roce 1981 na rozloze 46,15 ha. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.

Na území přírodní rezervace se nacházejí maloplošná stanoviště s celou soustavou pramenišť. V terénních depresích na rovinatých plochách jsou slatinno-olšová společenství obklopená vlhkými typy bučin.[1]

Slatino-olšové společenství (mokřadní olšiny) vznikaly přirozeným zazemněním mrtvých ramen, starých a opuštěných říčních koryt a meandrů, rybníků. Představují závěrečný vývoj hydrofytních společenství. Vyskytuje se zde vzácný kapradiník bažinný (Thelypteris palustris) a ostřice hubená (Carex strigosa).[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prírodné rezervácie ::: Slanské vrchy ::: Oddych v prírode ::: Oddych, rekreácia, voľný čas ::: Mesto Vranov nad Topľou ::: www.vranov.sk. www.vranov.sk [online]. [cit. 2022-11-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-11-11. 
  2. H24. Slatinno-jelšové spoločenstvá v Slanských vrchoch [online]. 2015-05-13 [cit. 2022-11-11]. Dostupné online. (slovensky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]