Historický archiv Prokuplje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Historický archiv Prokuplje (srbsky Историјски архив Прокупље) je kulturní instituce všeobecného významu, která se věnuje ochraně, uspořádání a archivování na území Toplického okruhu v Srbsku. Je příslušný pro obce Žitorađa, Kuršumlija a město Prokuplje.[1]

Archiválie[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejvýznamnější materály, které shraňuje historický archiv v Prokuplje, patří archiválie místní radnice, místní pobočky národního divadla a okružního soudu. Je zde také řada církevních knih, některé i z 19. století. Je zde umístěn také první záznam o sčítání lidu po osvobození kraje od Turků.[2] Archivovány jsou rovněž i soupisy o jugoslávské komunistické straně z 20. let 20. století, kdy působila jako ilegální politická strana. Dále jsou zastupeny i některé písemnosti místních škol. Většina fondů je z období po roce 1944 a jen menší část je z první poloviny 20. století. Nejstarší archiválie je z roku 1889.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 218. (srbština)
  2. Istorijski arhiv Prokuplja dobio na čuvanje dokument o popisu iz 1884.godine. blic.rs [online]. [cit. 2023-11-24]. Dostupné online. (srbsky)