Hedgehog (genetika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jedna z verzí signalizace pomocí proteinů hedgehog: SHH (sonic hedgehog), PTCH (Patched) a SMO (Smoothened)

Hedgehog (v překladu „ježek“) je genová rodina zahrnující u obratlovců tři geny, Desert hedgehog (Dhh), Indian hedgehog (Ihh) a Sonic hedgehog (Shh). Geny této rodiny však mají i bezobratlí a nejčastěji se studují na octomilkách. Jejich produkty, signální proteiny, se účastní stejnojmenné signalizační kaskády hedgehog. Tyto bílkoviny obsahují navázaný cholesterol a mastnou kyselinu (jedná se tedy o lipoproteiny).

Hedgehog proteiny se vážou na membránový receptor Patched (spřažený s G proteinem). Když to udělají, Patched přestane inhibovat další transmembránový protein, Smoothened (rovněž GPCR), který následně signál převádí dovnitř buňky. Z výzkumů na octomilce je zřejmé, že se po aktivaci Patched přestane protein Cubitus interruptus (Ci) rozkládat v proteazomech. Díky tomu může Ci vstoupit do jádra a aktivovat zde určité geny, které jsou pod jeho kontrolou.

Signalizace pomocí hedgehog proteinů má napříč živočišnou říší řadu funkcí. U octomilky řídí vývoj křídel, u ploštěnek regeneraci a u savců vývoj mozku, trávicí soustavy a prstů.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. users.rcn.com [online]. [cit. 27-09-2010]. Dostupné v archivu pořízeném dne 26-06-2008. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ALBERTS, Bruce , et al. The Molecular Biology of the Cell. [s.l.]: Garland Science, 2002. (4th. ed). Dostupné online. ISBN 0-8153-3218-1. 
  • MASOPUST, Jaroslav. Život jako dědičné smrtelné onemocnění přenosné pohlavními buňkami [online]. [cit. 2016-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-02-15. 
  • Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology; revised edition. Příprava vydání R. Cammack et al. New York: Oxford university press, 2006. ISBN 0-19-852917-1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]