Heřman Landsfeld

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Heřman Landsfeld
Narození12. srpna 1899
Malenovice nebo Malenovice
Úmrtí18. října 1984 (ve věku 85 let)
Strážnice
Povoláníkeramik, historik umění, sběratel, publicista, malíř a kulturní pracovník
Oceněnízasloužilý umělec (1981)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Heřman Landsfeld (12. srpna 1899 Malenovice18. října 1984 Strážnice), byl tvůrce Modranské keramiky, sběratel, amatérský archeolog a popularizátor lidového uměnu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Malenovicích na Moravě v rodině pekaře Karla Landsfelda. V roce 1913 vstoupil do učení v keramické dílny v Modre. Od roku 1923 působil už jako mistr. V tomto období byl už i jednou z nejvýznamnějších osobností „slovenské majoliky“ v Modre. Vytvořil zde vzorník, podle kterého se malují vzory na majoliku. Zařadil do něj tradiční slovenské folklórní a habánské vzory. V období jeho působení dosáhla Modranská keramika velmi vysoké úrovně a výrobna „Slovenská majolika" prožívala konjunkturu.

Od roku 1932 jako nadšený obdivovatel habánské keramiky a starého džbankářského umění začal zkoumat zaniklé dílny a střepové jámy v obcích na západním Slovensku, později i v sousedních obcích na Moravě. Své nálezy zpracovával a inventarizoval. Poznatky srovnával s literaturou o keramice a konzultoval s odborníky. Publikoval o keramice nespočet článků v denním tisku i odborných periodikách.

V roce 1939 odešel spolu s manželkou keramičkou Alžbětou Gajdovou do Strážnice. Zde si založil keramickou dílnu. Také se naplno začal věnovat archeologickému průzkumu, sběratelství a tvůrčí práci při keramickém kruhu. Po skončení druhé světové války se často vracel na Slovensko. V rozhlase a televizi propagoval hrnčířské řemeslo, účastnil se výstav a dělal přednášky.

Jeho sbírka zahrnuje habánskou fajans, slovenskou lidovou fajans, produkci Modranské keramické dílny. Obsahuje také zadýmovanou keramiku, hrnčířinu, hrnčířské nástroje a pomůcky.

Je pochovaný v Modre.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Heřman Landsfeld na slovenské Wikipedii.