Hasiči Žulová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Sbor dobrovolných hasičů Žulová celým názvem SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Žulová je pobočným spolkem Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

Sbor dobrovolných hasičů Žulová je dobrovolnická organizace, která hraje klíčovou roli v požární ochraně nejen v Žulové, ale i v okolních oblastech. Poskytuje nezbytnou pomoc v mnoha krizových situacích, včetně technických zásahů a pomoci při povodních. Význam sboru pro město Žulová a okolí je patrný z pravidelných výjezdů,[1] které svědčí o jeho nepostradatelné roli v oblasti bezpečnosti a krizového řízení.

Zajišťování bezpečnosti a ochrany obyvatel a majetku před požáry a jinými nebezpečnými situacemi je hlavním úkolem sboru. Zároveň však jeho členové působí jako první pomoc při různých haváriích a technických zásazích, a jsou také často povoláni k zásahům při povodních nebo jiných přírodních katastrofách.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1879,[2] byl v Žulové zřízen Dobrovolný hasičský sbor, jako jeden z prvních v oblasti Jesenicka. Již o rok později sbor vlastnil svou první hasičskou stříkačku a v roce 1890 ji doplnil o vylepšenou parní stříkačku. Obě byly v případě požáru taženy koňskými povozy. Jejich efektivitu potvrdil tragický požár 4. září 1891,[3] který zasáhl horní část města na Josefském náměstí. S pomocí dalších 26 sborů z blízkého okolí, včetně Jeseníku a Nisy, se po velkém úsilí podařilo zachránit zbytek města před šířícím se požárem.

Do roku 1945 byl Sbor dobrovolných hasičů v Žulové výhradně německý. V září 1945 vznikl za účasti 15 Čechů, kteří se sem přistěhovali z vnitrozemí, český Sbor dobrovolných hasičů. Každý ze zakladatelů přispěl dobrovolným vkladem do zakládajícího fondu sboru.

Původně byla jejich zbrojnice umístěna na místě, kde se nyní nachází školní dílna, mezi školou a domem č. 142. Avšak kvůli rostoucím požadavkům na prostor se tato zbrojnice stala nevyhovující a v roce 1950 byla přesunuta do garáží domu č. 185,[4] kde sídlí dodnes. Hasiči si tyto garáže svépomocí upravili na garáž pro hasičský vůz a klubovnu.

Hasičská zbrojnice[editovat | editovat zdroj]

Původní hasičská zbrojnice v Žulové

Roku 2008 se sbor přestěhoval do nově vybudované zbrojnice, která poskytuje hasičům více místností a prostoru pro uskladnění jejich vybavení. Zbrojnice také zvýšila kapacitu sboru pro uskladnění vybavení, což umožnilo rozšíření a modernizaci technických prostředků používaných při zásazích. Změna byla významným krokem vpřed v historii sboru.

Přestěhování do nové zbrojnice bylo významným milníkem v historii dobrovolného hasičského sboru ze Žulové. Sbor se stal aktivnějším a viditelnějším subjektem ve veřejném životě města. To vše přispívá k jeho cíli chránit a sloužit obyvatelům nejen Žulové.[4][5]

Jednotka[editovat | editovat zdroj]

Dobrovolný hasičský sbor ze Žulové je součástí Integrovaného záchranného systému a je označen jako JPO II/1.[6]Tvoří ho třináct členů, kteří jsou rozděleni do různých rolí a funkcí pro efektivní a koordinovanou práci.

Struktura jednotky[editovat | editovat zdroj]

  • Velitel jednotky, který má hlavní odpovědnost za vedení a koordinaci jednotky.
  • 3 velitelé družstev, jejichž rolí je vést a koordinovat činnost svých družstev.
  • 3 strojníci-řidiči, kteří jsou zodpovědní za obsluhu a řízení hasičské techniky.
  • 6 hasičů, kteří provádějí všechny potřebné hasičské operace.[7]

Technické vybavení[editovat | editovat zdroj]

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

DA VW Crafter 4X4 a nová hasičská zbrojnice Žulová
  • CAS 25 T815 4x4 získaná po Hasičském záchranném sboru ČR Jeseník v roce 2008
  • DA VW Crafter 4X4.[7]

Projekt Cisterna[editovat | editovat zdroj]

Ve spolupráci s fotografem Kamilem Rodingerem, SDH Žulová v roce 2021 iniciovalo projekt Cisterna. Cílem projektu Cisterna bylo získání finančních prostředků na koupi nové cisterny. Prostředky byly získávány prostřednictvím prodeje vlastních kalendářů pro rok 2024. Fotografie vznikaly v Žulové a okolí s využitím vozů místního i okolních SDH. Výtěžek z prodeje kalendářů a dalších reklamních předmětů souvisejících s projektem šel na transparentní účet určený pro nákup cisterny. Pro tuto činnost hasiči spustili také vlastní eshop.[8]

Projekt Cisterna podpořily nejen okolní SDH a firmy zapůjčením techniky k vytvoření kalendáře, ale také vizážistka a kadeřnice přípravou modelek. SDH Žulová získalo podporu také od regionální televize,[9] webových stránek věnujících se informacím z oblasti Šumperska a Jesenicka.[10] Projekt Cisterna podpořily také stránky věnující se hasičství.[11]

Požární sport[editovat | editovat zdroj]

V minulosti byl sbor angažovaný v oblasti požárního sportu, to dokládá množství pohárů a ocenění vystavených v zbrojnici. V současné době se sbor účastní především okrskových kol, memoriálů a dalších hasičských soutěží, které organizují okolní obce. I přesto, že sbor nyní soutěží méně intenzivně než v minulosti, stále zůstává aktivním a respektovaným účastníkem požárního sportu.[12]

Přispění k historii online světa[editovat | editovat zdroj]

Webarchiv NK ČR zařadil stránku www.hasicizulova.cz mezi vybrané české webové zdroje pro pravidelnou a dlouhodobou archivaci s cílem zachovat je pro budoucí historické a výzkumné účely.[13]

Hymna SDH Žulová[editovat | editovat zdroj]

KDYŽ ŽULOVSKÝ HASIČ PÁDÍ

SJÍŽDĚJÍ SE FANDOVÉ

SJÍŽDĚJÍ SE Z MĚST I Z DÁLI

HLAVU VZHŮRU PÁNOVÉ!


KDYŽ ŽULOVSKÝ HASIČ HLÁSÍ

POŽÁR MÁME ZMÁKNUTEJ

NEMUSÍ JET Z MĚST I Z DÁLI

MÍT MAJÁK UŽ ZAPNUTEJ!

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sbor dobrovolných hasičů v Žulové: Město Žulová. www.zulova.cz [online]. [cit. 2024-02-20]. Dostupné online. 
  2. Výročí 140 let od založení SDH Žulová – SDH Nýznerov [online]. [cit. 2024-02-02]. Dostupné online. 
  3. Kostel sv.Josefa Žulová: bývalý politický okres Javorník. www.soupispamatek.com [online]. /www.soupispamatek.com [cit. 2024-02-02]. Dostupné online. 
  4. a b Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2024-02-02]. Dostupné online. 
  5. Hasiči Žulová · Bezručova 185, 790 65 Žulová, Česko. Hasiči Žulová · Bezručova 185, 790 65 Žulová, Česko [online]. [cit. 2024-02-02]. Dostupné online. 
  6. HZS Olomouckého kraje - Předurčené jednotky SDH obcí pro systém záchranných prací při dopravních nehodách. - Hasičský záchranný sbor České republiky. www.hzscr.cz [online]. [cit. 2024-03-27]. Dostupné online. 
  7. a b Zásahová jednotka | hasicizulova.cz. hasicizulova.cz [online]. [cit. 2024-03-27]. Dostupné online. 
  8. Podpořte hasiče ze Žulové nákupem reklamních předmětů. www.dh.cz [online]. [cit. 2024-03-27]. Dostupné online. 
  9. 26. červenec 2023 - Události v regionech (Ostrava) | Česká televize. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  10. KRŇÁVEK, Petr. Hasiči z Žulové touží po nové cisterně. Vydali proto odvážný kalendář. Šumperský a jesenický deník. 2023-07-01. Dostupné online [cit. 2024-02-20]. 
  11. WWW.FG.CZ, 2024, FG Forrest, a s. Na misi s SDH Žulová. Hasičovo [online]. 2024-02-17 [cit. 2024-02-20]. Dostupné online. 
  12. Memoriál a okrsková pohárová soutěž dospělých v Kobylé nad Vidnavkou. www.sdhnyznerov.cz [online]. [cit. 2024-02-02]. Dostupné online. 
  13. WEBARCHIV. Výsledky vyhledávání hasici žulová | Webarchiv.cz. Webarchiv [online]. [cit. 2024-04-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]