HAL (software)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
HAL
Vyvíjeno vC
Typ softwarusvobodný software
LicenceGNU General Public License
Webfreedesktop.org/wiki/Software/hal
Některá data mohou pocházet z datové položky.

HAL (zkratka z anglického Hardware Abstraction LayerVrstva abstrakce hardwaru) byl svobodný software (pod licencí GNU GPL) pro operační systémy unixového typu, který poskytoval vrstvu abstrakce nad hardwarem. Jeho smyslem bylo umožnit aplikacím snadný přístup k hardware přes přenositelné programové rozhraní.

Meziprocesovou komunikaci pro přístup aplikací nabízel HAL přes softwarovou sběrnici D-Bus. Na Linuxu objevoval nová zařízení zkoumáním virtuálního souborového systému sysfs a také nasloucháním událostem linuxového jádra hlásícím připojování zařízení za chodu. V některých linuxových distribucích pro něj byla také vytvořena speciální pravidla pro udev, který mu podle nich oznamoval připojení zařízení.

Poslední verze HALu byla vydána v roce 2009 a linuxové distribuce i aplikace od něj následně začaly ustupovat. Například vývojáři X.Org začali plánovat odstranění jeho využití hned v roce 2009.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku HAL (software) na anglické Wikipedii.

  1. ŠTRAUCH, Adam. Vývojáři X.Org se odvrací od projektu HAL. Root.cz [online]. 2009-03-12. Dostupné online. ISSN 1212-8309. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JELÍNEK, Lukáš. Jádro systému Linux. první. vyd. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-2084-2. Kapitola 18. udev, HAL, s. 215–218.